Hol érdemes, mi a lényeg? – első rész

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Hol érdemes,  mi a lényeg? – első rész

Hol érdemes. A tavalyi év igen sok meglepetést tartogatott a lakáspiacon, ezt egyetlen egy szakértő sem kívánja vitatni. A forgalom bővülése nyilvánvalóvá vált az év végére, egy ingatlanos elemzés szerint.

Ezzel együtt azzal is érdemes most már foglalkozni, hogy vajon melyek azok a jellemzők, melyek azok a várható történések, melyek majd ezt az épp csak elkezdődött 2022-es évet fogják meghatározni?

A szakértői becslések szerint az év végi utolsó hónapban közel nyolc és félmillió ingatlan került eladásra, vagyis – pontosabban ez a szám a vételt és az eladásokat is tartalmazza. Tehát ebben a számban foglaltak a lakások, házak, melyek gazdát cseréltek. Ez valamivel több, mint 20 százalékos többletet jelent az egy évvel korábbi mérésekhez képest. A szakértői vélemények egybehangzanak abban a tekintetben, hogy erre a növekedésre valójában nagy esély is volt, tehát A forgalom bővülése nyilvánvalóvá vált az év végére, egy ingatlanos elemzés szerint.. Abból is adódóan, hogy rengetegen „halogatták” az ingatlan adásvételeket a múlt évben – a nem kis bővítésen átesett állami támogatásoknak köszönhetően.

Ahogy arról értesültem internetes kutakodásaim során, ezek a számok pontosak lehetnek, hiszen – mivel az energetikai tanúsítványok ingatlan tulajdonosváltáskor kötelezőek – ezért ezekből egyszerűen és jól nyomon követhetők az ingatlan „mozgások”.

Bátran állíthatjuk, hogy bármely területen az életben, minden körülmény meghatározó a végkifejlet alakulásában, ez az ingatlan piacon sincsen másként. Számos dolog meghatározza majd az idei évi lakás-és házeladások mennyiségét.

Melyek ezek a folyamatok, melyek elvezetnek majd a – most még csak – jósolható eredményekhez?

Nos, az infláció láthatóan nő, ennek egyenes következménye a megszámlálhatatlan fajtájú hitelek drágulása is, többek között. Ez mindenki számára nyilvánvaló. A kamatok – a jóslatok szerint – a tavalyi négy százalék körüli mértékről idén elérhetik a nyolc százalékot is, már ami az államilag nem támogatott kölcsönöket illeti. Ez havonta akár tízezer forint emelkedést is jelenthet a törlesztő részletekben. Nem kevés, gondolom ezzel mindenki egyetért.

A dráguló hiteleknek köszönhetően – mivel az adásvételi szerződések több, mint a fele nagy részben hitelből teljesül – meg is fékezhetik a lakások, házak iránti keresletet. Ez pedig átíratja az ingatlanpiacot, ha nem is végérvényesen, de időlegesen egészen biztosan. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a jósolható kamatemelkedések miatt sokan sietnek nyélbeütni minél előbb az otthonteremtést.

Folytatom….

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!