Hitelkavalkád – első rész

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Hitelkavalkád

Hitelkavalkád: Manapság a hitelek igazán bőséges választékkal állnak rendelkezésünkre, illetve pontosabban azok rendelkezésére, akik megfelelnek a különféle kölcsönt folyósító intézetek elvárásainak.

A nagyrészt inkább fiatalok számára elérhető, gyermekvállalást és otthonteremtési támogatást nyújtó hiteleken kívül virágkorukat élik mostanában a szabad felhasználású kölcsönök is.

(Itt kell megemlítenem, hogy azok, akik – táborukat tekintve – talán a legelkeserítőbb helyzetben vannak anyagilag, még ők is számíthatnak arra, hogy a személyi hitelek kritériumainak megfelelnek. Gondolok itt a nyugdíjas korosztályra. Erről bővebben a következő részben.)

Akik viszont – hogy úgy mondjam – előnyösebb helyzetben vannak, az aktív, dolgozó korosztály, nos ők még válogathatnak is.

Mire kell figyelni, milyen alapvető dolgok vannak, melyek fontosak hiteligénylés előtt?

Bátran állíthatjuk, hogy a mostani világjárvány kezdete óta megfigyelhető megtorpanás mára eltűnt. A kölcsönök felvétele ismét folyamatos, de inkább azt mondhatjuk, hogy növekvő tendenciát mutat. Az elemzések szerint ez a szám várhatóan még emelkedi is fog. Két évvel ezelőtt a mostaninál jóval magasabb volt – milliárdban mérve – az az összeg, amit a háztartásoknak a bankok kifizettek, kölcsön címén.  Az év vége egyébként is – hogy viccesen fogalmazzak – melegágya a hiteleknek, gondolok itt az ünnepekre szánt nem csekély kiadások okozta anyagi nehézségekre. Hiszen ajándékozni illik, ugye. Néha – sőt inkább gyakran – tovább nyújtózkodunk, mint ameddig a takarónk ér.

Így aztán a fogyasztási hitel kis hazánk legnépszerűbb konstrukciója – lakossági szinten. A személyi kölcsön pedig, ezen a halmazon belül az, ami tulajdonképpen gyorsan felvehető, váratlan kiadásokra nyújthat segítséget. Kvázi, rövid távú megoldást nyújthat a családok számára. Természetesen csak abban az esetben, ha az igénylő rendelkezik azokkal a feltételekkel, melyek a hitel folyósításához alapvetően szükségesek. A kritériumokban pedig semmilyen kivetnivaló nincsen, hiszen a bankoknak biztosíték kell arra vonatkozóan, hogy a kölcsönadott pénzüket viszont is fogják látni. Mindig azt mondom, érdemes az érem mindkét oldalát nézni.

Miért gondolom így?

Mivel ezek a személyi kölcsönök ingatlanfedezet nélkül is igénybe vehetők, nyilván jóval nagyobb kockázatot jelentenek a hitelintézeteknek. Ebből következik, hogy a kamat is magasabb, mint egy lakáshitelnél, ahol biztosítékként ott van az ingatlan – mint fedezet.

A személyi hitel felvétele – a kritériumoknak megfelelt állampolgárok számára – egy viszonylag rugalmas, gyors folyamat. Látható, hogy a különféle hitelintézetek, majdhogynem versenyeznek egymással az igénylés leegyszerűsítése és meggyorsítása érdekében. Ettől függetlenül és nem mellesleg, akár hosszú évekig tartó törlesztéssel jár, ezért nagyon alaposan érdemes tájékozódni és csak utána meghozni a döntést.

Folytatom…….

Következő cikkemben adok néhány tippet – a legkisebb ellenállás és a legnagyobb megelégedettség eléréséhez.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!