Hitelek: Most vagy később? Ez itt a kérdés……

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Hitelek: Most vagy később? Ez itt a kérdés……

Hitelek.
Sokak számára most vált esedékessé a lakásvásárlás, nekik nyújthat némi támpontot a mostani írásom. Belevágjanak-e az otthonteremtésbe, vagy várjanak a jövő évi információkra?

Tanácsot épp úgy nem szeretnék adni, mint ahogyan abszolút igazságot sem – legalább is olyan szinten nem, hogy valaki az én nézőpontom alapján hozzon felelősségteljes döntést. Ezt már megszokták hűséges olvasóim, hiszen minden esetben rávilágítok arra, hogy az én nézőpontom sem tény, pusztán egy vélemény – noha mögötte sok éves tapasztalat áll.

Hitelek: A most rendelkezésre álló információim alapján azt mondhatom:

várhatóan a jövő évtől kezdődően a Családi Otthonteremtési támogatás csak azokon a településeken vehető igénybe, melyek lakossága nem éri el az ötezer főt, ugyan ez érvényes 2024-től a falusi CSOK-ra is. Valójában tehát csak a falusi CSOK lesz igényelhető.

Ami a babaváró támogatásokat illeti, szintén változás történt. Noha az összeg nőtt, (11 millió forint) melyet igényelhetnek – a jogosultság változott. Az eddigiekkel ellentétben csak azok a párok igényelhetik a támogatást, ahol a feleség életkora nem haladja meg a harminc évet. Ugyanakkor az is fontos, hogy amennyiben a család hölgy tagja harminc és negyven év közötti életkorú, akkor is kaphat babaváró támogatást, amennyiben igazolni tudja, hogy várandós és a magzat kora 12 hét, vagy annál több.

Dilemma – ami jogos

Fentiekből következik, hogy akik értesültek ezekről a változásokról, azok elkezdtek számolgatni. Belevágjanak még idén – a most érvényben lévő feltételek mellett – vagy várjanak a jövő évre?

Nos, az internetes oldalakon találkozhatunk olyan szakértők által készített kalkulátorokkal, melyek segítséget nyújthatnak a döntésben. Itt meg kell adni különféle adatokat, melyeket a rendszer kér. A kitöltés után pedig azon nyomban láthatjuk, hogy mi lenne a helyes döntés – természetesen pénzügyileg. A mentális rész, a családi ügyek és eshetőségek már egy másik kérdés. A kalkulátor anyagi rálátást biztosít, ebben segíti a döntést.

A jövő évtől életbe lépő változások, láthatjuk, hogy sokaknak jelentős hátrányt mutatnak, míg olyan emberek is vannak, akik jobb pozícióba kerülhetnek ezeknek köszönhetően.

Akik városban, vagy nagyobb településeken szeretnének élni, azok számára elérhetetlen lesz a CSOK, így anyagi veszteséggel számolhatnak, s a támogatáshoz kapcsolható különféle egyéb lehetőségektől is elesnek. (pl. áfavisszatérítés, illetékmentesség új lakás esetén) A babaváró támogatásról nem is beszélve, amennyiben jövőre a feleség életkora esetleg negyve év, vagy e felett lesz.

Javaslom az ésszerű gondolkodást és a valóban felelősségteljes döntést, a kalkulátorok segítségével.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!