Ember tervez – ember is végezzen!

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Ember tervez – ember is végezzen! – A háztervezésről – mennyi az annyi?

Ha az ember fia, vagy lánya építkezni szeretne, nincs kérdés, hogy kell-e terv, vagy nem kell. Egyszerűen kötelező megterveztetnünk otthonunkat, mielőtt belefognánk a munkálatokba. Tervrajz nélkül ugyanis törvényesen ebbe bele sem kezdhetünk, magyarul szóba sem áll velünk senki.

A háztervezés fontos dolog

Háztervezés: Értem ez alatt azt is, hogy személyes igényeink szerint mi leszünk, akik megálmodjuk, az építészmérnök pedig papírra fekteti elképzelésünket. (Jobban mondva manapság már nem divat a pausz, sokkal inkább tervezőprogrammal dolgoznak a szakemberek.)

Én úgy gondolom, ha valóban személyes kontaktot, türelmet és odafigyelést szeretnénk, válasszunk inkább szakosodott tervezőt, a nagyobb cégek helyett. Olyas valakit, aki tényleg hajlandó együttműködni velünk és az igényeinket is maximálisan figyelembe véve, türelmesen elkészíti, ha kell változtatja az általunk legmegfelelőbbnek gondolt elméleti terveket.

A fenti tulajdonságokkal felvértezett mérnökök nyilván kiváló referenciákkal rendelkeznek és biztosak lehetünk benne, hogy az elképzeléseinket képesek is lesznek a legjobb tudásuk szerint megvalósítani. Tanácsot adnak, ha bizonytalanok lennénk, tájékoztatnak a lehetőségekről, esetleg olyan dolgokra is rávilágítanak, melyek nekünk eszünkbe sem jutnának.

Térjünk rá az árakra!

Mennyibe is kerül egy ház tervrajza?

Először is fontos tudni, hogy egy házterv elkészítése – és annak ára is persze – magában foglalja az engedélyezések, gépészeti tervek, villamos tervek, kiviteli tervek árait is, és mindig a ház méretétől függenek. Az is általános, hogy négyzetméter tól-ig keretein belül ingadoznak, vagy négyzetméter/ár a meghatározó.

Ha példát szeretnénk mondani – egy ismerős építészmérnök árait ismerve – akkor egy átlagos, jelentsen ez most egy kb. száz négyzetméteres, földszintes házat, tehát egy ilyen ház terve eléri az egymillió forintot. Az ennél nagyobb, vagy épp több szintes ház már jóval e feletti összeget jelent, ha megterveztetjük. Vannak összetett családi házak is, melyek persze sokkal szélesebb körű tervezéseket igényelnek, itt már a mérnöknek kifizetett összeg akár a tízmillió forintot is elérheti. (És ugye ekkor még egy db téglát sem vettünk.)

A tervezési árakba – véleményem szerint – bele kellene tartoznia (és van, ahol bele is tartozik) a személyes konzultáció – akár több alkalommal is -, aztán a statikai-, a gépészeti-, energia, építészeti kiviteli tervek is, sőt akár még a látványtervek is. Gondosan válasszunk tervezőt, azt ajánlom! Alaposan nézzük át, mi az, ami szerepel valóban az árban.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő 

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!