Friss hírek. A vevők rendkívüli pozíciója napjainkban

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Friss hírek. A vevők rendkívüli pozíciója napjainkban

Friss hírek. Aki hűségesen olvassa írásaimat láthatja, hogy mindig az a prioritásom, hogy a lehető legjobban naprakész legyek az információkkal. Ezzel is biztosítva azt, hogy az ingatlanos témában érdeklődők – érintettek – számára valóban hatékony katalizátor legyek – még mielőtt bármilyen tranzakcióba kezdenének.

Nincsen ez most sem másképp, ismét van egy meglátásom, mellyel remélhetőleg hathatós segítséget nyújthatok olvasóimnak.

Azt láthatjuk – ha kicsit odafigyelünk a mai ingatlanpiac történéseire -, hogy bizony a vevők egyre jobb helyzetbe kerülnek, a hatalmas kínálat miatt. Azonban nem csak a kínálat megnövekedése az alapvető tényező, hanem a kereslet csappanása. Releváns ebben az esetben csak a kettő együtt lehet.

Ennek kapcsán pedig az eladók egyre többen árengedményekre kényszerülnek – már persze akinek sürgős az eladás.

Ez mióta van így?

Ha visszanézünk picit az előző évekre, azt láthatjuk, hogy eddig nem igen tapasztaltunk ekkora alkudominanciát, mint a tavalyi év végén, illetve idén. Ez azért releváns információ, mert aki most szeretne saját ingatlanhoz jutni – akár befektetési célból – annak érdemes kihasználni a kialakult helyzetet, az úgynevezett előnyös pozíciót.

A használt lakások piacán azt látom, hogy több, mint tíz százalékos is lehet az árcsökkentés az eladók részéről. Ez nem kevés pénz, bármekkora is a lakás, ház értéke. Az árcsökkenés mértéke leginkább a használt családi házak terén nőtt, a panelek esetében valamivel kevesebb, míg a téglából épült lakásoknál a legcsekélyebb az árkedvezmény. Láthatjuk tehát, hogy a téglalakások igen jól megőrzik vezető pozíciójukat az érdeklődés tekintetében.

Friss hírek. Mi várható?

 Az igaz, hogy meghirdetéskor még nem biztos, hogy láthatunk árcsökkenéseket, viszont tény, hogy az alku lett az alapvető tényező a vevők nyerő pozícióinak repertoárjában

A vásárlók tehát nagyon kedvező helyzetbe kerültek – ezt már biztosan látjuk.

Egy ingatlanos felmérést olvastam, miszerint a paneleknél az alku mértéke több, mint nyolc százalék, ám kisebb alkura van lehetőségünk a budapesti belváros területein. A fővárosban azért van olyan terület is, például a külső kerületek, ahol magasabb százalékban alkudhatunk. Magyarország nagyobb városaiban jobban, és a kisebb városaiban pedig még ennél is jobban járhatunk.

Folytatom…..

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!