Felújítás társasházban- társasháziügyek3

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Felújítás Társasházban

Felújítás társasházban-társasházi rendszabályozás

Előző cikkeimben már írtam a társasházban élés szabályiról, jogainkról, kötelességeinkről, melyet fontosak, ha ilyen ingatlanban élünk. Problémák – sajnos – előfordulnak.

 Az egyik leggyakoribb probléma a lakók részéről a lakásfelújítás. Abban az esetben tehát, ha társasházban vásároltunk magunknak otthont, és nekikezdünk a felújításnak, érdemes mai írásomat is figyelmesen elolvasni. Kvázi tudást meríteni ahhoz, hogy ne váljon rémálommá a boldog otthonteremtés. A rémálom szó persze lakótársaink érzéseire vonatkozóan is helytálló.

A felújítás társasházban bizony jár némi kellemetlenséggel.

Persze számunkra is, mert időt és fáradtságot nem kímélve dolgozunk, falat bontunk, bútorokat szanálunk, burkolatot szedünk fel és rakunk le újat, és még sorolhatnám. A végére viszont egy – jó esetben – általunk elképzelt varázslatos, új otthon lesz a jutalmunk. Ezért természetesen megéri.

De mi jut a többi lakónak?

Nos, a társasház többi lakójának valószínűleg a rendetlenség, a kosz, a meszesvödör és a rettenetes zaj lesz a kísérője, sok esetben hónapokon keresztül.

Igen, természetesen lehetnek empatikusak, de vajon meddig?

Erre a kérdésre néhány tippel szolgálok, hogy minél kevesebb türelemre és empátiára legyen szüksége a többi lakónak, ha épp felújításba kezdesz és szeretnél jó kapcsolatot ápolni velük a felújítás után is.:

Először is, mindenek előtt a társasház házirendjét kell magadévá tenni, azaz tüzetesen elolvasni és az abban foglaltakat maradéktalanul betartani. Ezzel kezdj! Annál is inkább, mert nem csak ellenségeket szerezhetsz, hanem azért is, mert a házirend megszegése több százezer forintos büntetéssel is járhat. Nem tudom, melyik a rosszabb egyébként – egy elviselhetetlen szomszédi viszony, vita és veszekedés, egymás életének megkeserítése, melynek soha sincs vége, vagy…

A házirendből pontról pontra tájékozódhatsz arról, hogy milyen napszakban, milyen módon végezhetőek a zajjal járó munkálatok. Ezen kívül alap dolog, hogy a lépcsőházban függeszd ki, jól láthatóan, hogy nálad (lakás megnevezése) lakásfelújítás történik, és azt is, hogy az előre láthatólag mennyi ideig fog tartani.

A házirendet a közös képviselő tudja átadni számodra, illetve néhány társasház lépcsőházában ki is függesztik, hogy mindenki láthassa és tanulmányozhassa.

Feltétlenül takaríts minden nap magad után (munkások után) moss fel és takarítsd el a port, az esetleges építési törmeléket a közös terekből is! Ne használd építési hulladék tárolónak a közös helyiségeket, ne kelljen azt kerülgetnie senkinek! Lásd meg, hogy szervezéssel és odafigyeléssel megkíméled leendő lakótársaidat a bosszantó és kellemetlen dolgoktól! A jövőre nézve ez igen jövedelmező lehet!

Amikor pedig a munka befejeződött, örülj a szép otthonodnak, ezzel egyidőben pedig a többi lakók türelmét, toleranciáját és együttérzését köszönd meg, akár egy faliújságra kifüggesztett kedves üzenettel! Emlékezz – nem kell rémálomnak lennie egy felújításnak, és a többi lakó szimpátiáját ezalatt is érdemes kivívni saját nyugalmad érdekében!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

“Felújítás társasházban- társasháziügyek3” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Egy társasháznak vagy képviselőnek nincs joga büntetést kiszabni!
    A lift használatát a költözéshez, felújításhoz jó előre tisztázni a képviselővel.
    Minden munkával kapcsolatban jó tudni, hogy a képviselőt tájékoztatni kell, egyes munkákhoz közgyűlési hozzájárulás, vagy akár statikus is szükségeltetik.

    Válasz

Szólj hozzá!