Felújítás eladás előtt – megéri – 2022-ben?

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Felújítás eladás előtt  – megéri – 2022-ben?

Felújítás: Olvastam egy fél évvel ezelőtti piackutatást, mely azt vizsgálta, hogy mennyire számottevő az ingatlanok vételárában, ha az adott lakás, vagy ház felújított, jelesül, ha energiatakarékos. Konkrétan tehát annak szenteltek figyelmet, hogy az energiatanúsítvány szerinti besorolás mekkora hatással van az adott ingatlan értékére.

Van-e egyáltalán hatással rá?

Ahogy tanulmányoztam a kutatási eredményeket arra jutottam, hogy igen. A felújítás, főként az energiatakarékosságra fókuszáló átalakítás kétséget kizáróan megjelenik szinte minden ingatlan árában. Az energiafelhasználás tekintetében az átlagos ingatlanok körülbelül tizenöt- húsz százalékkal kerülnek többe, a rossz minőségűeknél. Az úgynevezett korszerű ingatlanok (besorolás CC) átlagosan tizenöt százalékkal kerülnek többe az átlagosaknál. Itt is van tehát látható különbség, ezek szerint az emberek odafigyelnek arra, hogy mennyit költenek havonta közművekre, illetve mennyire fontos számukra a kényelem és a komfortérzet.

Mi a helyzet a passzív házakkal?

Azok az ingatlanok, melyek abszolút energiatakarékosak – vannak köztük melyek szinte egyáltalán nem fogyasztanak energiát (a besorolás szerint),  körülbelül harminc százalékkal drágábbak, az átlagos, tehát közepes állapotú (besorolás FF) ingatlanoknál. Itt azért már igen számottevő a különbség, és igény is van ezekre az ingatlanokra, borsos áruk ellenére is. Egyébként a mostani hónaptól – 2022. júliusától  már csak az ezek az ingatlanok fogják megkapni a használatba vételi engedélyt.

Ami tehát a lényeg, hogy láthatóan kedvelik a vevők az alapos felújítást, a korszerűsítést, az energiatakarékosságot, mert – noha ez az árban minden kétséget kizáróan megmutatkozik – mégis nagy a kereslet a passzív házak iránt. Nem befolyásolja negatívan ezt a megállapítást az sem, ha esetleg maga az ingatlan nem a legfrekventáltabb helyen, vagy településen helyezkedik el. Az viszont igaz, hogy maga a felújítás inkább a nagyobb városokban kifizetődő, a magasabb négyzetméter árak miatt. Az is tény, hogy az ingatlan korszerűsítése, energiatakarékossá tétele kapcsán megjelenő rezsicsökkenés mindenképp előnyére válik a tulajdonosnak. Még akkor is, ha később eladásra szánja, hiszen  a kis energiaigény ténye önmagában is vonzóvá tehet egy házat, de még egy lakást is.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!