Értékbecslő hiteligényléskor?

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Mi a dolga az értékbecslőnek hiteligényléskor?

Értékbecslő hiteligényléskor.
Sokat beszéltünk ár arról, hogy mik az ingatlanvásárlás procedúrái, az első megtekintéstől a kulcsok átadásáig. Könyveimben egészen részletbe menően írok ezekről a dolgokról, hivatkozva aktuális jogszabályokra, a szerződés részleteire és a különféle fizetési kötelezettségekre is kitérek. Most arról szólok, ami a hiteligénylés szempontjából döntő fontosságú, s ez a dolog nem más, mint az értékbecslő szerepe a sikeres üzlet megkötésében.

Amikor ingatlant vásárolunk és hitelt is igénybe vennénk, fontos, hogy az elvárt hitelösszeg kerüljön a birtokunkba, hiszen ezen múlhat minden.

Ahhoz, hogy az elvárt összeget kapjuk, – többek között – fedezetértékelésre lesz szükség. A fedezetértékelést a hitelintézet által megbízott szakember – azaz az értékbecslő – készíti elő minden esetben.

Mi történik az eljárás során?

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az értékbecslő hiteligényléskor készített értékbecslések előtt helyszíni szemlét tart, úgymond felmérést végez személyesen, az előzetesen részére átadott dokumentumok birtokában. A szemle során fotókat is készít az ingatlanról. Ezeket kiértékelve pedig elkészíti az értékbecslést, rengeteg szempontot figyelembe véve, a földrajzi elhelyezkedéstől kezdve, a méreten át, a melléképületeken keresztül az ingatlanban található kis-és nagygépekig.

Az értékbecslés az ingatlan forgalmi értékét foglalja magában. Ez persze nem azt jelenti, hogy az ingatlan azon az áron fog elkelni, melyet őt megállapítottak, különös tekintettel arra, hogy az értékbecslő teljesen független szakértőként jár el minden esetben. Maga az ingatlan viszont olyan áron fog elkelni, ami vevőnek és eladónak is megfelel.

Mennyi ideig tart egy értékbecslés?

Az értékbecslés – amennyiben minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll – általában pár napot vesz igénybe, szélsőséges esetekben – ez azonban ritka –  lehet több, mint egy hét is.

 Mi történik ezután?

Amikor elkészült az értékbecslés, akkor a hitelintézet fedezetértékelési osztályára kerül, ahol további ellenőrzés alá vonják. Amennyiben rendben van, jóváhagyják.  Ezek után az ingatlant besorolják  hitelbiztosítéki érték szerint, ez az összeg nagyjából az ingatlan hatvan-nyolcvan százaléka.  Ez az összeg lesz a maximum, amit a fedezetünk mellett megkaphatunk. Fontos, a hitelfolyósító szempontjából a megállapítása, hiszen ezt az összeget kaphatná meg biztosan, ha az ingatlant valamilyen okból neki kellene értékesítenie maximum kilencven nap alatt.

Kettős érzések

Igen, a hitelezőnek a forgalmi érték összege minél kevesebb annál jobb, ellentétben a vásárlóval, aki inkább a minél több hitelre áhítozik, s ez a minél magasabb forgalmi értékkel lenne növelhető. Viszont, ahogy már fentebb említettem, az értékbecslő mindig a valós forgalmi értéket állapítja meg, mint abszolút független szakértő.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!