Építőipari szakember kincs-ami nincs

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Építőipari szakember

 

Kincs – ami nincs?

Építőipari szakember: Már évek óta keresem a választ arra, hogy vajon miért nincsen kellő létszámú mérnöki diplomás az építőipar területén. Noha vannak sejtéseim ezzel kapcsolatban és a körülmények, melyek mostanság pillanatok alatt változnak szintén újabb és újabb perspektívából világítanak rá a kérdésemre.

A mérnöki diplomával rendelkezők száma az utóbbi években szinte egyáltalán nem növekszik. A betöltetlen állások, pozíciók száma viszont az elmúlt években ezrekben volt mérhető.

Nem csak hazánkban aggasztó a helyzet, mert a környező országokban, főként Nyugat Európában a hiányzó mérnökök száma már meghaladja a százezret is.

A mérnöki szakmáért – legalább is az emberek ezen a véleményen vannak – nem kis elismerés jár, mind anyagi, mind pedig mentális szinten.

Ami az igazságot illeti az viszont az, hogy fenti állításról, véleményről, vagy nevezhetjük sajátos nézőpontnak is. A fiataloknak, a pályaválasztóknak nem egészen ez a meglátásuk.

Mit gondolnak a mai fiatalok?

A továbbtanuló fiatalok jelentős része ma – legalább is itthon, mert ilyen jellegű felméréseket olvastam – nincsenek abban a tudatban, hogy a mérnöki végzettség egyáltalán fontos lenne. Vagy, hogy van-e rá kereslet, illetve azzal sincsenek tisztában, hogy mik a végzettségben rejlő lehetőségek.

Aztán van a másik réteg, aki szerint a társadalmi elismerés vitathatatlan : például, ha valaki társaságban, vagy egy állásinterjún építőipari szakember, mérnökként definiálja és/vagy mutatja be magát. Ez szerintük inkább erkölcsi elismerés, ami valóban jelen van a mérnöki végzettséggel rendelkezők körében. Viszont – és ez a nagyobb gond szerintük – , hogy anyagilag egyáltalán nem látható az elismerés. Ennek okán persze nem motiváltak a pályakezdők anyagi vonatkozásban arra, hogy mérnöki diplomát szerezzenek. Mert szerintük a helyzet e tekintetben a közeli jövőben sem fog változni.

Ami még érdekes – és egyértelműen igaz – hogy azok a munkáltatók, akik erkölcsi és anyagi elismerést is nyújtanának, több éves gyakorlattal rendelkező mérnököt szeretnének alkalmazni – nem „csemetéket”. Ebben megjegyzem valamilyen szinten egyet is lehet érteni a cégekkel. Hiszen számukra a minőségi és gyors munka valóban tapasztalatot szerzett, gyakorlott mérnökök segítségével végezhető el a leghatékonyabban.

Persze akkor ez a helyzet nem igen ad okot bizakodásra. Hiszen egy frissen végzett mérnök hol szerezne gyakorlatot, ha nem a munkahelyén.

Mindkét oldal érthető tehát. Mi lehetne a megoldás…..Talán több szakmai gyakorlat a főiskolákon és egyetemeken?

Nem tisztem eldönteni, csak írásban gondolkodtam.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!