Építőanyag árak

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Jó hír a nélkülözés enyhítésére

Építőanyag árak: Manapság jóval kevesebben vannak, mint mondjuk az utóbbi tíz évben, akik korszerűsítésbe, illetve még kevesebben, akik házépítésre vállalkoznának. Az átlagemberről beszélek, nem az építési vállalkozókról. Az építőanyag árak, a szakemberhiány odáig vezetett a magyar lakosság körében, ami ezt a helyzetet létrehozta. Egy hőszigetelés – ami pontosan azt lenne hivatott elérni, hogy az egekben lévő energiaárakat „csökkentse” közvetett módon – komoly gondokat okozna anyagilag.

Mi a valós helyzet napjainkban?

Ez az év – a nehéz kezdés után – erős visszaesést feltételezne, ha némi iróniát alkalmaznék a mondatban. Most azonban nem ez a célom. Inkább egy kis reményt vinnék mindannyiunk életébe, persze akinek releváns ezzel a témával foglalkozni.

Tehát, az első része fenti mondatomnak, igaz. Visszaesés volt tapasztalható az elmúlt időszakban. A felújításra, korszerűsítésre irányuló igény nem kevesebb, mint harminc százalékos volt, nem csak régiós szinteken. A támogatásoknak köszönhetően azonban némileg megnőtt a figyelem arra, hogy talán mégis érdemes és elérhető lehet befektetni otthonunk jobbá tételébe. A családi házak építése viszont továbbra is csekély érdeklődést mutatott.

Ennek aztán lett is hozadéka, méghozzá pozitív szinten

Ahogy ez várható volt, a kereslet hiánya megidézte az építőanyag árainak csökkenését. Az árak enyhülése azonban egyenlőre csak specifikus.

Mit értek ez alatt?

Az építőanyag árak csökkenése kifejezetten azok típusaira korlátozódott. Erre jó példa, hogy a faanyag ára – ami igencsak fontos „kellék” egy építkezésnél – csaknem húsz százalékkal lett alacsonyabb az idei évben. Számottevő csökkenést láthatunk a vas árában is, ez pedig ráadásul folyamatos visszaesést mutat. Csak úgy, mint a különféle falazó anyagok, melyek árai szintén okot adhatnak a megkönnyebbülésre azoknak, akik most terveznek építkezni.

Nem minden építőanyag ár csökken!

Üröm az örömben, hogy természetesen nem minden ár kúszik lefelé – sőt ami azt illeti még növekszik is – emiatt például a szigetelés témaköre továbbra is sötét fellegek színtere. Noha pontosan ez lenne az első lépés afelé, hogy havi szinten megkönnyítsük az energiafogyasztásunkat még akkor is, ha a befektetés megtérülése éveket is igénybe vehet.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!