Építkezés: Nem építkezünk? Mi történt?

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Nem építkezünk? Mi történt?

Építkezés: Szokásos tájékozódási kedvemnek köszönhetően rábukkantam egy felmérésre, mely szerint jó ideje nem tapasztaltunk ennyire enyhe építkezési kedvet, mint a tavalyi évben.

Itt most nem csak a családi házak építésére gondolok kizárólag, sőt az egy teljesen más téma, más nézőpontok, más lehetőségek. Most inkább a tavalyi évben átadott új építésű lakások számára szeretnék reflektálni.

Építkezés, tények és számok

A Központi Statisztikai hivatal felmérése és kiadott adatai alapján a tavalyi évben majdnem negyven százalékkal kevesebb volt az építési kezdeményezés, mint egy évvel korábban. Ami a ténylegesen átadott lakásokat illeti, az öt éve nem volt ennyire alacsony, még a húszezres számot sem érte el.

Ami Budapestet illeti

A fővárosban a legjobb a statisztika. Az átadott lakások száma, majdnem eléri a hatezerötszázat. Nyilván a város mérete, kedveltsége, frekventáltsága is hozzájárul ehhez, minden esetre itt nem látható a lakásátadások csökkenése, ellenkezőleg. Itt több lakás épült a korábbi évekhez képest.  A többi hazai nagyobb városban viszont – főként egyes megyeszékhelyeken – nagyon nagyot zuhant az építkezési „kedv”. A kisebb városok a sereghajtók, általában 2 százalékos, a falukban pedig ennél egy kicsivel nagyobb a szám.

Pest megye

Ahogy fentebb említettem, a fővárosban sorra megy az építkezés. Ami a megyei szintet illeti, itt is növekedésről számolnak be. A növekedés százalékban mérve, a hetest súrolja, tehát örülhetünk – már aki vásárolni szeretne, akár befektetési célból is.

Mi lehet ennek az oka?

Az okokat kutatva talán érdemes számításba venni, hogy a területek kihasználtsága mennyire indokolja a lakások építését, illetve mi a valódi cél. Otthonteremtés a családoknak, vagy inkább új gyárak felépítése a szabad területekre, illetve egyéb nézőpontok. Minden esetre érdekes lehet a mostani támogatások életbe lépése után újra megvizsgálni az építkezés szándékát. A falusi CSOK nyilván megváltoztatja a mostani számokat, az építkezési kedv a kisebb településeken valószínűleg jelentősen megnövekszik. Később foglalkozunk ezzel a témával és friss információkkal is igyekszem jönni.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!