Energetikai tanúsítvány – változnak az idők – változnak a törvények

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Energetikai tanúsítvány – változnak az idők – változnak a törvények

Energetikai tanúsítvány: Az energetikai tanúsítványról írtam már korábbi cikkeimben is, most újra aktuálissá válhat a téma, tekintettel arra, hogy idén novembertől új szabályok lépnek életbe erre vonatkozóan.

Az energiaárak emelkedése – úgy tűnik – még mindig nem hozta meg a kellő tudatosságot az ingatlan tulajdonosok és a bérlők körében sem.

Mi az ami változik az év vége felé?

Egy közelgő törvény kapcsán mégis csak kötelező lesz elkészíttetni még bérbeadás esetén is az energetikai tanúsítványt. Korábban bérbeadás esetén nem  volt kötelező, most viszont úgy tűnik, az lesz. Ez persze nyilván egyenes út afelé, hogy az amúgy is borsos bérleti díjak még tovább növekedjenek.

Természetesen ingatlan eladáskor is kötelező elkészíttetni

Eladás esetén az eladónak, bérbeadás esetén pedig a bérbeadónak kötelessége bemutatni az energetikai tanúsítványt  – legkésőbb a szerződéskötés napjáig. A szerződésbe egyébként nem lesz kötelező belefoglalni, még a tanúsítvány kódját sem. Amennyiben új építésű ingatlan kerül eladásra, ott magának az építtetőnek lesz a kötelessége elkészíttetni az energetikai tanúsítványt, még mielőtt a használatba vételi kérelmet benyújtaná.

Energetikai tanúsítvány érvényességi ideje

A terv, hogy az új energetikai tanúsítványok öt évig lesznek csupán érvényesek, a korábban megállapított tíz éve helyett. Továbbá a – követelmény értékek változása miatt –  új besorolást kötelesek kérni azok, akik a törvény bevezetése (november) után adják el, illetve adják bérbe ingatlanukat. Ez abban az esetben is kötelező, ha a régi még esetleg a korábbiak szerint hatályos lenne.

Ami még fontos

Elvileg bevezetésre kerül egy teljesen új energetikai besorolási rendszer is. A lakásokat és házakat kétféle formában – az összesített minőségük, illetve a káros anyag kibocsátásuk alapján sorolják bizonyos kategóriákba. Összesen 12 hatékonysági kategóriát állapítanak meg energia szempontjából.

Ahogy azt nyilván mindenki tudja, ingatlan eladásnál eddig is kötelező volt az energetikai tanúsítvány elkészítése, azonban most már a bérbeadáskor sem mentesülhetünk alóla. Így  megváltozhatnak a bérleményt választók elképzelései is, jobban tisztában lesznek a várható rezsi összegével is.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!