Energetikai felújítás és korszerűsítés

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Energetikai felújítás és korszerűsítés

Energetikai felújítás: Rengeteget beszélünk – főleg mostanság, a mindenki számára ismeretes energiaárak miatt – az energetikai korszerűsítésről. Nincs ember, nincs vállalat vagy kisebb cég, ki ne szeretne lefaragni a horribilis közműárakból. Legalább fennmaradni tudjon, ha fejlődni talán most nincs is lehetősége.

Mit is jelent egy teljes energetikai felújítás és korszerűsítés?

Az energetikai felújítás és korszerűsítés valódi célja az, hogy az érintett épület jóval fenntarthatóbb üzemeltetése váljon lehetségessé, mégpedig környezettudatos gondolkodással és megvalósítással. Nyilván ennek feltétele az is, hogy minél nagyobb arányban a megújuló energiaforrások felé orientálódjunk. Az üzemeltetés pedig meglehetősen költséghatékony legyen, értem ez alatt az ár- érték arány fokozott figyelembevételét.

Az energetikai felújítás, korszerűsítés komoly előkészületeket igényel

Fontos tudni, hogy a korszerűsítés mérnöki tervezés mellett valósítható meg, és elengedhetetlen feltétele a munkálatok elvégzéséhez az energetikai tervezés is, mégpedig hivatalos tervekkel.

A cél

Az épületek energetikai korszerűsítésével elérhető, hogy bármely adott épület rezsi költségei a minimumra redukálódjanak. Arra is lehetőség van, hogy kényelmi szempontokat is figyelembe véve, „okos otthon rendszer” kialakításával majdhogynem robot üzemmódban vezéreljük a legoptimálisabb energiafogyasztást. Ez hatalmas segítség takarékossági szempontból is. Lehetőségünk van a fűtést optimalizálni, váltani a különféle fűtési módok között is, de még arra is, hogy az árnyékoló berendezésinket is programozottan működtessük.

Hogyan lehet még ettől is jobb?

Ami azt illeti, a meglehetősen alacsony fenntartási költségű, minimális rezsivel működő, vagy akár rezsi nélkül is fenntartható passzív házak is kvázi megvalósíthatóak, tehát megépíthetőek, vagy megvásárolhatóak kis hazánkban is. Gondolom nem is kell elmondanom, hogy mekkora előnyt jelentenek ezek az ingatlanok a környezetünk kímélése szempontjából is, amellett, hogy a legolcsóbb fenntartással bírnak. Tisztában vagyok vele, hogy a passzív házak sajnos még nem mindenki számára elérhetőek. Megépítésük igen drága, ám megtérülésük – a mostani közműárak miatt – már sokkal kevesebb idő alatt lehetséges, mint pár évvel ezelőtt.

Talán jobban odafigyelünk

Elképzelhető, hogy a mostani élethelyzetek – melyek a lassan már kifizethetetlen energiaárak miatt is kialakultak – kényszerítik rá az emberiséget arra, hogy drasztikusan lecsökkentsék fogyasztásukat. Természetesen fűteni, tisztálkodni mindenkinek muszáj, ám jobban odafigyelni az elhasznált mennyiségre,mindenképp érdemes.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!