Használt lakás ismérvei – legyünk éberek!

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Használt lakás ismérvei – legyünk éberek!

Használt Lakás: Noha többféle támogatás is van ma Magyarországon, mely lehetővé teszi a (főként) fiatalok számára, hogy új lakáshoz, házhoz jussanak, amennyiben hitelképesek, vagy megfelelnek az aktuális feltételeknek, mégis rengetegen választanak mégis inkább használt ingatlant otthonuknak.

Miért van ez így

Nos, talán benne lehet a félelem, hogy az új építésű ingatlanok esetleg nem annyira biztonságosak – gondolhatnak itt a beruházókról hallható rengeteg rossz véleményre. Tipikus eset, ahogy szavakba foglalják: „A régi házakban még volt „anyag” nem úgy, mint manapság, ilyen építőanyag árak mellett.”

A másik dolog – ami talán még gyakoribb – , hogy ugyan abból a pénzből egy jóval nagyobb lakást tudnak használtan venni, esetleg jóval szimpatikusabb környéken, nagyobb felszereltséggel, mintha egy új ingatlant választanának.

Mire figyeljünk, ha használt ingatlanba fektetjük pénzünket?

Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a használt lakások piacán úgyszintén lehetnek kellemetlen tapasztalatok, ha nem vagyunk éberek és nem vizsgáljuk meg alaposan – értékeltetjük fel szakemberrel – a megvásárolni kívánt ingatlant.

Ha nem tudunk – vagy nem szeretnénk – értékbecslőt igénybe venni akkor is van néhány dolog, amit még a laikusok is könnyen észrevehetnek, ha egy picit odafigyelnek. Lássuk mire gondolok.:

Sokszor hallom kollégáktól is, hogy a vásárlónak mindig az első barátja a mérőszalag legyen. Előfordul – sajnos elég gyakran -, hogy apró kis „elszámolások” kerülnek reflektorfénybe, ha mi magunk is megmérjük a kiszemelt lakást, helyiségről helyiségre, családi ház esetén természetesen a kert sem lehet ez alól kivétel! Az ingatlan területe, tehát a négyzetméter NETTÓ méretét is tudnunk kell. Ez pedig azt jelenti, hogy a falakat leszámítjuk az alapterületből, így tudjuk meg, hogy egy helyiség mérete tényleg mekkora. (Hogyan férnek majd el a bútoraink pl.)

A külső „nyomok”

Gyakori probléma, hogy nem fordítunk kellő figyelmet az építéskor felhasznált anyagok minőségére. Tudjuk meg idejekorán, hogy a ház egészen pontosan milyen alapanyagokból épült anno, különös tekintettel a födémre (!) hiszen egy használt lakásra nem kapunk semmilyen garanciát később – ellentétben az új lakásokkal. Készüljünk fel arra, hogy egészen biztosan számolnunk kell kisebb – rosszabb esetben pedig nagyobb felújítási munkálatokkal. Ezért jó tudni, mire számíthatunk.
A ház fala fontos jel lehet a vizesedésre, ez elég feltűnő tud lenni. Persze ez nem minden esetben jelent katasztrofális dolgot, de jelenthet. Fontos a nyílászárók állapota, anyaga, a burkolatok milyensége és minősége is, hiszen ezek cseréje bizony komoly anyagi megterhelést eredményezhet.

Most csak pár dolgot említettem, de rengeteg kritériuma lehet egy valóban jó vételnek, kezdve a környéktől, a mi leendő szomszédjainkon át a havi rezsiköltségig, melyek legalább ennyire fontosak.

Egy képzett szakember nagy segítség lehet!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!