Drága építőanyag – Mi lesz az ingatlanárakkal

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Drága építőanyag:
Egyértelmű. Természetesen emelkednek, hiszen drága alapanyagból nyilván drága ingatlanokat fognak építeni. Valakinek mindig meg kell fizetni a drágulást, és általában a végső „fogyasztó” az áldozat. Csak egy példa erre: A faanyagokért több mint kilencven százalékkal kell többet fizetni a mai napon, mint a tavalyi évben. Ez azért pestiesen szólva „nem semmi”. Szomorú.

Előző cikkemben írtam a drágulásról, mely már nyilván ezrek, százezrek óriási problémája, főleg azoké, akik most szeretnének – vagy szerettek volna – építkezni, bővíteni. No és persze még igénybe is vették ehhez az állami kedvező hiteleket (CSOK, Babaváró hitel), hogy kihozzák a legtöbbet otthonuk finanszírozási lehetőségeiből.

Ez mára szertefoszló álomnak tűnhet és nem kis fejtörést okozhat azoknak, akik – de reméljük, hogy nem – csak ezért vágtak bele a családalapításba, és a hitelek felvételébe.

Mi lesz az ingatlanárakkal a brutális drága építőanyag emelkedés után?

Ha egy mondatban szeretném szummázni a kérdést, akkor azt mondanám, hogy nyilván jóval kevesebb új ingatlan fog épülni és egyenes következmény, hogy a kínálat csappanása ismét feljebb röppenti az amúgy sem alacsony árakat.

Egy általam olvasott cikk szerint, egyes elemzők több számjegyű (százalékban vett) áremelkedést jósolnak a lakások áraiban. Nos, ne legyen így, ám a jelek szerint idén egészen biztosan emelkedni fognak az ingatlanárak.

Jelenleg Budapesten a négyzetméter ár – persze átlagos értékekkel számolva – még egymillió forint alatt van, igaz, nem sokkal. Egy négyzetméter új lakás ára a fővárosban átlagban kilencszáz-kilencszázötvenezer forint. Idén – elemzők jóslata szerint – ez az ár elérheti és sajnos meg is haladhatja az egymillió forint/négyzetméteres forintértéket. Kérdés itt az, hogy egyáltalán ilyen árak mellett vajon lesz-e fizetőképes kereslet az ingatlanokra.

Ez a helyzet jelen pillanatban, az árak szépen – még csak nem is észrevétlenül – kúsznak felfelé. Ha év végére valamilyen úton-módon normalizálódna a helyzet az építőanyag tekintetében, talán lenne esély arra, hogy valamilyen „emberi időn belül” a lakásárakban is érződne a csökkenés, de legalább a stagnálás.

A cikk elején egy mondatban foglaltam össze, hogy szakértők, elemzők véleményét is meghallgatva mi a véleményem az új lakások építésének várható csökkenéséről. Nos, valójában elég ez az egy mondat is ahhoz, hogy felvázoljuk a nagy eséllyel várható helyzetet.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő 

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!