Drága építőanyag – Mi lesz az ingatlanárakkal

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlan, termőföld, ipari ingatlan, kereskedelmi ingatlan,
műszaki eszköz, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Drága építőanyag:
Egyértelmű. Természetesen emelkednek, hiszen drága alapanyagból nyilván drága ingatlanokat fognak építeni. Valakinek mindig meg kell fizetni a drágulást, és általában a végső „fogyasztó” az áldozat. Csak egy példa erre: A faanyagokért több mint kilencven százalékkal kell többet fizetni a mai napon, mint a tavalyi évben. Ez azért pestiesen szólva „nem semmi”. Szomorú.

Előző cikkemben írtam a drágulásról, mely már nyilván ezrek, százezrek óriási problémája, főleg azoké, akik most szeretnének – vagy szerettek volna – építkezni, bővíteni. No és persze még igénybe is vették ehhez az állami kedvező hiteleket (CSOK, Babaváró hitel), hogy kihozzák a legtöbbet otthonuk finanszírozási lehetőségeiből.

Ez mára szertefoszló álomnak tűnhet és nem kis fejtörést okozhat azoknak, akik – de reméljük, hogy nem – csak ezért vágtak bele a családalapításba, és a hitelek felvételébe.

Mi lesz az ingatlanárakkal a brutális drága építőanyag emelkedés után?

Ha egy mondatban szeretném szummázni a kérdést, akkor azt mondanám, hogy nyilván jóval kevesebb új ingatlan fog épülni és egyenes következmény, hogy a kínálat csappanása ismét feljebb röppenti az amúgy sem alacsony árakat.

Egy általam olvasott cikk szerint, egyes elemzők több számjegyű (százalékban vett) áremelkedést jósolnak a lakások áraiban. Nos, ne legyen így, ám a jelek szerint idén egészen biztosan emelkedni fognak az ingatlanárak.

Jelenleg Budapesten a négyzetméter ár – persze átlagos értékekkel számolva – még egymillió forint alatt van, igaz, nem sokkal. Egy négyzetméter új lakás ára a fővárosban átlagban kilencszáz-kilencszázötvenezer forint. Idén – elemzők jóslata szerint – ez az ár elérheti és sajnos meg is haladhatja az egymillió forint/négyzetméteres forintértéket. Kérdés itt az, hogy egyáltalán ilyen árak mellett vajon lesz-e fizetőképes kereslet az ingatlanokra.

Ez a helyzet jelen pillanatban, az árak szépen – még csak nem is észrevétlenül – kúsznak felfelé. Ha év végére valamilyen úton-módon normalizálódna a helyzet az építőanyag tekintetében, talán lenne esély arra, hogy valamilyen „emberi időn belül” a lakásárakban is érződne a csökkenés, de legalább a stagnálás.

A cikk elején egy mondatban foglaltam össze, hogy szakértők, elemzők véleményét is meghallgatva mi a véleményem az új lakások építésének várható csökkenéséről. Nos, valójában elég ez az egy mondat is ahhoz, hogy felvázoljuk a nagy eséllyel várható helyzetet.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő 

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!

Kérjen visszahívást!


Az adatai megadásával hozzájárul az adatai kezeléséhez.
Adatkezelési tájékoztató