Csökkennek a lakásárak – a házak ára viszont nem mozdul

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Csökkennek a lakásárak – a házak ára viszont nem mozdul

Lakásárak: Ha van valami, ami igazán hektikus, ha van valami, ami állandóan változik, az a mostanság szeszélyes időjárás – no és az ingatlanpiac.

Bátran mondhatjuk, hogy az ingatlan drágulás megállt. Talán félve – de kimondhatjuk azt is, hogy esetleg el is indult az árak csökkenése. Budapesten legalább is egyértelműen olcsóbbak a lakások. Nagyobb árcsökkenés a téglalakások esetében látható, de több mint két százalékos az áresés a panelek sorában is.

Mi a helyzet a kertes házakkal?

Ami a családi házakat illeti, ott már kevésbé kedvező a helyzet. Persze ez nézőpont kérdése, hiszen a tulajdonosok nyilván örülnek annak, hogy ingatlanuk változatlanul magas áron értékesíthető. Már persze, ha igény van rá, de úgy tűnik, ezzel nincsen gond.

Mi lehet ennek az oka?

Talán az egyik ok, hogy járványok jönnek, mennek, az emberek pedig nagyon nem szeretik a bezártságot. Egy kertes házban – legalább is a négy falon kívüli tartózkodás – sokkal könnyebben megoldható, mint egy lakásban. Ráadásul a mostanában megfigyelhető fokozott „elkülönülésre vágyódás” szintén kedvez a kertes ingatlanok iránti keresletnek.

Vásárolunk is, vagy csak nézelődünk?

Egy neves ingatlaniroda felmérései  azt mutatják, hogy a vevők még mindig várakoznak….., hogy pontosan mire, azt csak találgatásokkal lehetne megválaszolni.
Az elmúlt időszakban majdnem a felére csökkent a lakástranzakciók száma. Sajnos a hitelek kamatai igen magasak, és ne felejtsük el a hatalmas energiaárakat sem.
Ennek okán láthatóan hatalmas igény az energiatakarékos házak iránt, a rossz tanúsítványú ingatlanok viszont igen csekély érdeklődéssel bírnak. Így sajnos – megfelelő korszerűsítés hiányában – ezek a lakások, házak csak igen nagy árkedvezménnyel kerülhetnek majd eladásra, ez borítékolható.
Ebből következik, illetve ezzel magyarázható, hogy az új építésű ingatlanok árai az elmúlt időszakban inkább növekedtek, sok esetben elérik a harminc százalékos emelkedést is.
Mindenütt érezzük a saját bőrünkön is az egyre nehezedő terheket, a mindenütt látható áremelkedés, a havi szinten felmerülő anyagi nehézségek.
Ennek következményeit tapasztalhatjuk pro és kontra az ingatlanpiacon is.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!