Csökken a mennyiség, drágul az ár

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Csökken a mennyiség, drágul az ár

Áremelkedés.
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Előző írásomban a lakásokról – mint jövedelmező befektetésről – ejtettem szót, s beszéltem a százalékos áremelkedésről is. Ott a használt lakások témakörét boncolgattam, a kereslet és kínálat jelenlegi nézőpontjából.
Itt is említettem, hogy az áremelkedés borítékolható volt már a tavalyi évben is, aztán azóta még inkább látható.

Most egy picit tekintsünk az új építésű ingatlanok felé, hiszen ez szintén egy külön kategória, ráadásul ijesztően kevés a tervezett és már elkezdett projekt, kivitelezés mostanság.

Alig van új lakás

Azt látom, hogy az új építésű lakások száma Budapesten megdöbbentően kevés. Persze itt a már elkészült ingatlanokra gondolok, azokra, melyek elérhetőek a vásárlók számára. A folyamatban lévő lakásberuházás keretében várhatóan alig harmincezer új lakás épül majd, ami több, mint 12 százalékkal marad el a tavalyi évtől.

Egészen elképesztően kevés a fővárosi új építésű lakások száma, s ahogy kiderült egy ingatlaniroda felméréséből, fentebb már említettem – a tíz százalékot is meghaladja a visszaesés.

Mi lesz ennek a következménye? Áremelkedés!

A következménye nyilván nem ismeretlen senki számára, vagyis nem nehéz kitalálni, hogy áremelkedés várható. Már most is majdnem másfél millió forintba kerül egy négyzetméter új építésű lakás a fővárosban, ami több, mint 26 százalékos emelkedést jelent a tavalyi árakhoz képest.

Ezzel egy időben pedig a már hirdetett ingatlanok száma is rendesen lecsökkent. Egy általam választott ingatlaniroda felmérése szerint alig több, mint négyezer megvásárolható lakás elérhető jelenleg, és nem is emlékszünk rá, mikor volt ez a szám ennyire alacsony. Tovább növekszik ezzel az egyébként is rohamos mértékű  áremelkedés, ami persze óriási különbséget mutat régiós szinten az árakban. A félmillió forintos négyzetméterártól (dél-pesti kerületek) eljuthatunk a három- és félmilliós összegig (pl. XII. kerület).

Az új építésű lakások ára is nyilván régiófüggő – értem ez alatt az azonos paraméterekkel rendelkező ingatlanokat – olcsóbb vagy drágább. Ahol több a kivitelezés, mint például a kilencedik kerület, vagy Angyalföld, ott az átlagos négyzetméterár egy és másfél millió forint közötti. A külkerületek ennél nyilván olcsóbbak, a belváros viszont jóval drágább. Az első kerületben épül – ahogy én látom – talán a legkevesebb lakás, ennek okait is lehet boncolgatni, elemezni, találgatni, de ezek most a tények.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!