CSOK – ban is újdonság és változás

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

CSOK – ban is újdonság és változás

CSOK: Amikor ezt a cikkemet olvassák, már megváltozott a CSOK és mellette a lakás Áfa visszatérítési támogatás is. Április 29- től ugyanis új szabályok lépnek életbe. A Magyar Közlönyben a napokban megjelentek bizonyos kormányrendeletek módosításai.

CSOK, mit is jelent ez – a teljesség igénye nélkül?

Korábban a CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény), illetve az adóvisszatérítési támogatás után az állami költségtérítés összege kettő százalék volt, melyet az államtól kaptak az érintett hitelintézetek. Mostantól ez annyiban változik, hogy nem százalékban, hanem konkrét összegben állapítják meg a költségtérítést.

Amennyiben új lakást épít az igénylő, akkor ez az összeg nyolcvanezer forint lesz egységesen.

Ha vásárlás mellett dönt valaki, akár új, vagy használt ingatlanról legyen is szó, akkor az összeg már csak negyvenezer forint lesz, melyet a a bankok az államtól kapnak.

Láthatjuk, hogy a CSOK igénylésekor elfordulhat, hogy csökken, ám lesz, ahol nő a költségtérítés összege, a felvett hitel nagyságától függően.

Ezzel együtt a bankok persze továbbra is elkérik a CSOK összegének mintegy másfél százalékát, – ám maximum harmincezer forintot – a jogosultságuk elbírálásának címén. Továbbá jó tudni, hogy ez az összeg sem a helyszíni szemle, sem pedig az értékbecslés díját nem tartalmazza!

Ami nem módosul

A bankokat változatlanul megilleti a kamattámogatott hitelek után járó másfél százalék költségtérítés (egyszeri), illetve továbbra sem haladhatja meg a 0,8 százalékot az a közvetítői díj, mely az otthonfelújítási kölcsön esetében releváns.

A jelzáloghitel – elengedés terén változás történik

A bankot a folyósított támogatási összeg után eddig egy százalék költségtérítés illette meg az államtól. Ez most egyszeri tízezer forintra módosult.

Két gyermek után járó – egymillió forint – elengedéskor nem látható változás, viszont a három gyermek után járó – négymillió forintnál már látható az államtól kapott költségtérítés csökkenése.

Nos, előnyökkel és hátrányokkal is találkozhatunk a változások megvizsgálásakor, de az bizonyos, hogy döntéseink előtt mindenképp érdemes alaposan megnézni, mit vállalunk. Az, hogy a bankok mennyire örülnek a módosításoknak, egy más lapra tartozik.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!