Családiház vásárlás rémálommá válhat?

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Családiház vásárlás rémálommá válhat?

Családiház vásárlás életünk legnagyobb döntései közé tartozik. Azonban, ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak, akkor ez az élmény rémálommá is válhat. Az alábbiakban összegyűjtöttem azokat a leggyakoribb problémákat, amelyekkel találkozhatunk a házvásárlás során, és igyekszem választ adni arra is, hogyan kerülhetjük el ezeket.

Egyik leggyakoribb probléma, amely házvásárlás során előfordulhat, az ár és az ingatlan állapota közötti eltérés, vagyis, nincsen arányban, egyensúlyban a kettő.

Mit értek ez alatt?

Az ingatlan árának meghatározása során nemcsak annak állapotát, hanem a környékbeli ingatlanok árát is figyelembe kell venni. Az ár és az állapot közötti jelentős eltérés (nyilván alacsony ár esetén) arra utalhat, hogy az ingatlan állapota sokkal rosszabb, mint amit az eladó állít. A közmondás, mi szerint „Olcsó húsnak híg a leve” ebben az esetben nagyon is helytálló.

A másik fontos kérdés, amely előfordulhat a házvásárlás során, a hibák és problémák elrejtése – akarva vagy épp akaratlanul. Az ilyen hibák későbbi javítása jelentős költséget jelenthet, és persze nagyon is befolyásolja az ingatlan értékét is. Éppen ezért ajánlott szakemberrel, – mint például építész vagy ingatlanügyi szakértő-, legfőképp értékbecslővel is ellenőriztetni az ingatlant.

Mi van a papírokkal?

Sajnos az is előfordulhat, hogy az ingatlan jogi ügyekkel vagy vitákkal terhelt. Ezért fontos, hogy az ingatlanra vonatkozó jogi dokumentumokat, például az eladási szerződést és az építési engedélyt is gondosan átvizsgáljuk, és feltétlenül konzultáljunk szakértővel, hogy elkerüljük az ilyen kellemetlen helyzeteket.

Ami persze a legfontosabb, hogy az ingatlanszerzéshez szükséges anyagiak is jelentős szerepet játszanak, és az előzetes pénzügyi tervezés legyen a prioritás. Az ingatlan árán felül számos más költség is felmerülhet, – és fel is fog merülni – mint például a hitelkamatok, az adók és egyéb – előre nem látható költségek. Ezért ajánlott előzetesen tájékozódni, hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés.

Összességében elmondható, hogy a házvásárlás során problémákkal is találkozhatunk, amelyek az élményt rémálommá tehetik. Azonban, ha az ingatlanvásárlásra megfelelően felkészülünk, szakértők segítségét is igénybe vesszük, akkor kevesebb eséllyel csalódunk.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!