Családi házak lehúzzák a mérleget

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Családi házak: Már többször írtam a pandemia okán különféle témákban. Abban megegyeznek ezek az írások, hogy mindegyik az ingatlanpiaccal kapcsolatos. Ez a mai cikkemben sem lesz másként.

Ami azt illeti a korona vírus nem kis mértékben írta át az ingatlanok iránti érdeklődést, egészen pontosan a vásárlási célt.  Azok, akik a mai világban szánják rá magukat az ingatlan vásárlásra, nagyon meggondolják merre induljanak el. Az új építésű házak óriási mértékben népszerűsödnek, – különösen a használt lakásokhoz képest. Tavaly még csak kevesebb, mint a fele az ingatlanvásárlóknak érdeklődött az új építésű házak felé, mára ez már jócskán ötven százalék fölé emelkedett. Ebbe a halmazba persze beletartoznak a családi házak épp úgy, mint a sorházak, vagy az ikerházak. Úgy tűnik mindegy, hogy milyen formában, csak kert legyen, csak ne egy lakás legyen, ahonnan nincs alkalom szabad levegőre menni legálisan, csak a korlátozási időn belül és csak köztéren.

Mit mondhatnék? Érthető. Maximálisan.

A járvány előtti időszakban még nem láttunk ekkora emelkedést, azóta viszont több mint, harminc százalékkal nőtt az új építésű házak iránti kereslet, a társasházi lakások iránti érdeklődés jelentősen – több mint tíz százalékkal – csökkent, olvasom az elemzésekben.

Ebből nyilvánvalóan látszik, hogy a vírus átalakította az ingatlanpiacot és nem igen tudható be más körülménynek ez a kép. Az is igaz azonban, hogy – mint olyan – az ingatlanok iránti érdeklődés általánosságban – noha a statisztika nem ezt mutatja – mintha picit csökkenni látszana. A leendő vevők várnak. Várnak valamire, talán egy családi házra, talán arra, hogy a lakások és házak ára valamelyest csökkenjen. Optimistán. Nem is igen lehet másképp. Addig pedig marad az albérlet.

Megjegyzem az albérlet árak igen csak az egekben vannak, a bérbeadók is tudják, hogy mekkora kincs van a kezükben, persze ez mindig is így volt, járvány ide, vagy oda. Okosan dönt az is, aki most kíván befektetni, amennyiben lehetősége van rá. Az ingatlan mindig érték lesz. Nem utolsó sorban pedig bevételi forrásként is számottevő része lehet életünknek, adott esetben.
Ebben a változó ingatlanpiaci helyzetben az árakat nehéz megbecsüni, , ezért kérjél értékbecslést.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!