Tovább növekedtek az ingatlanárak

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Tovább NÖVEKEDTEK AZ INGATLANÁRAK

Tovább növekedtek az ingatlanárak: Évek óta nem növekedtek ilyen mértékben  a magyar négyzetméterárak, mint az elmúlt egy évben. Már 2015-ben is árnövekedésről számolhattunk be. De a jelenlegi mértékű emelkedéssel a magyar ingatlanárak a leggyorsabban drágulók között vannak az Európai Unióban.

A téglalakások átlagára emelkedik a legnagyobb ütemben

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy tavaly nyár óta a családi házak négyzetméterárai növekedtek. A legkisebb mértékben: körülbelül 7 ezer forinttal kérnek többet átlagosan egy családi ház négyzetméteréért, mint tavaly júliusban. Ha megnézzük a havi bontást, akkor látszik, hogy az emelkedés visszafogott ütemű, egyenletes. Nem volt sem hirtelen csökkenés, sem pedig hirtelen növekedés a négyzetméterárakat tekintve ebben a 12 hónapos időintervallumban.

Tavaly július óta a legnagyobb változás a téglalakások négyzetméterárainak országos átlagában következett be. 12 hónap alatt 80 ezer forinttal emelkedett összesen az átlagár. Az árnövekedés folyamatos, visszaesés és stagnálás nem volt jellemző erre a 12 hónapra.

A panellakások esetén a tavaly júliusi értékhez képest 63 ezer forint a különbség a négyzetméterenkénti átlagárban. Az idei év elejétől kezdve 15 ezer forinttal nőtt az átlagár összesen, a növekedés folyamatos és fokozatos volt. Gyorsabb mértékű áremelkedés a panellakások esetén tavaly augusztus és október között volt tapasztalható. Ekkor ugyanis pár hónap leforgása alatt 32 ezer forinttal emelkedett az négyzetméterek átlagára.

Tovább NÖVEKEDTEK AZ INGATLANÁRAK Pest megyében

A legmagasabb ütemű árnövekedés továbbra is Pest megyére jellemző, azon belül is a fővárosra. A legfrissebb ingatlanpiaci statisztikai adatok alapján Budapesten a családi házak négyzetméterárai átlagosan 120 ezer forinttal. A téglalakásoké 97 ezer forinttal, a panellakásoké pedig 55 ezer forinttal magasabbak, mint az országos átlag.


Nógrád megyében a legalacsonyabbak a négyzetméterárak

Az ország északi részében található Nógrád megyében jóval az országos átlag alatt vannak a négyzetméterenkénti átlagárak. A családi házak esetében a legkisebb az eltérés, 57 százalékkal alacsonyabb a négyzetméterenkénti átlagár az országos átlaghoz mérten. A panellakások négyzetméterárai 170 ezer forinttal maradnak el az országos átlagnak számító 259 613 forintos ártól, ez körülbelül 65 százalékos eltérés. A legnagyobb különbség a téglalakások négyzetméteráraiban mutatkozik meg, majdnem 78 százalékkal alacsonyabb az országos árnál a Nógrád megyei eladásra kínált téglalakások átlagára négyzetméterenként.

Tovább NÖVEKEDTEK AZ INGATLANÁRAK, de visszafogottabban

A stabil áremelkedés valószínűleg továbbra is folytatódni fog, de az előrejelzések szerint lassabb ütemben. Jó hír viszont az ingatlanpiac számára, hogy a lakásépítési és lakásvásárlási szándék régóta nem volt ilyen magas a lakossági vásárlók körében Magyarországon, ehhez valószínűleg a kedvezőbb feltételekkel igénybe vehető Családi Otthonteremtési Kedvezmény is hozzájárult. Kérjél értékbecslést, hogy megtudd, mennyi hitelt vehetsz fel.

Forrás: ingatlannet.hu