Építési telek értékbecslése, többlakásos lakóingatlan építés

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

hp photosmart 720

Építési telek értékbecslése: Ebben a cikkemben az építési telek vásárlásával, annak értékbecslésével és elemzésével foglalkozom, de most befektetői szemmel fogom megtenni. Az ilyen típusú beruházás egy jó értelemben vett piaci spekuláció, mert általában kezdetekor még nincs konkrét megrendelő. Egy befektetésre alkalmas telket teljesen másként kell vizsgálnunk, mint egy családi ház építésére alkalmas telket.

Ha érdekel a különbség, akkor kérlek, olvasd el az alábbi cikkemet!
 


Azért, hogy ne csapjunk a középébe, először is fontos néhány fogalmat tisztázni a cikk megértéséhez.

Az építési telek:

az a földrészlet, amely valamilyen építménnyel beépítve, különféle funkciók (én most csak lakófunkcióval foglalkozom) megvalósítását teszi lehetővé.
Egy építési telek piaci értékét, illetve a tényleges használati értékét a következő tényezők befolyásolják: fizikai (mérete, fekvése, megközelíthetősége, infrastrukturális ellátottsága, beépíthetősége), tulajdoni (kizárólagos, közös, korlátozott), és egyéb tényezők,
Ezeket a tényezőket külön-külön vizsgálni kell, ezek közül az egyik fontos tényező a telek fekvése a lokáció, amely a telek értékét erősen befolyásolja. A másik fontos tényező a telek beépíthetősége, hisz nem mindegy, hogy egy adott telekre, mekkora és hány lakásos épület építhető. A megépült lakások árában benne van a telekhányad ára is, annak nagysága pedig befolyásolja az eladhatóságot, és a várható jövedelmet.

Építési telek értékbecslése: A telken építhető ház méretét, az alábbi mutatók határozzák meg.
Miről is beszélek? Mik ezek a mutatók?

Beépítési százalék: Ez szabályozás azt mutatja meg, hogy egy teleknek hány százaléka lehet az építendő épület bruttó alapterülete. Ez általában a földszint területét jelenti.

Szintterület mutató: Ha leegyszerűsítem, a telek területéhez képest mekkora lehet az épület összes bruttó alapterülete. A szintterület mutató és a telek területének szorzatát elosztom százzal, akkor megkapom, hogy az adott telekre hány lakásos lakóegység építhető. 

Építménymagasság: A ház oldalfalainak átlagos magassága. Van amikor az építménymagasság alsó és felső határát is megadják.

Zöldterület mutató: Százalékosan adja meg a telek területéhez viszonyítva, hogy az épület körül mekkora zöld területnek kell lennie.

Most már belefoghatok a történet leírásához. 

Egy ingatlan beruházó, aki egy kivitelező cég ügyvezetője kereste meg irodámat, azzal a céllal, hogy a XI. ker. Madárhegy, Hosszúréti részén négylakásos társasház építéséhez megfelelő telket keresünk részükre és vizsgáljuk meg a beépítési lehetőséget. Elmondta, hogy ezen a területen nem ismeri a beépítési lehetőségeket, és ezért fordult hozzánk. Kérésére felvázoltam az itteni lehetőségeket, megbeszéltük, hogy milyen mélységben végezzük el az elemzéseket.
Mindketten megállapítottuk, hogy a beruházó cég kockázatot vállal az építési telek beépítésével a megszerzendő pénzügyi haszon reményében. Kockázatot jelent számára az ingatlan piac állandó változása is. A kockázat az egész beruházás ideje alatt, a megvalósulást meghatározó tényezőkben az egész beruházási folyamat szervezésében, és a költségekben is jelentkezik. A beruházó döntését az ingatlan piacról szerzett információk, adatok elemzése határozza meg.
Legfőképpen a kereslet és a kínálat változásait kell elemezni a beruházás környezetében. El kell végezni a beruházás pénzügyi és gazdasági elemzését, a várható jövedelem meghatározását. Ezek után már jöhet a tervezés, engedélyeztetés, az építés, és a lakások értékesítése.

A Gazdagrét melletti Madárhegy, Hosszúrét területen jó néhány ingatlan fejlesztő cég kb. 1000 nm. területű telkeket parcellázott, ahol kiépítették a teljes infrastruktúrát. A területen mivel elérhető áron történt az építési telkek értékesítése, ezért beindultak az építkezések. A 0,4 szintterület mutató mellett a telkekre négylakásos lakóépületeket lehetett építeni.
Tervezések során még figyelembe kellett venni egyrészt a területre érvényes 15%-os beépíthetőséget és a 7,5 méteres építmény magasságot, amibe egy garázs szint, földszint, emelet és egy tetőtér fért bele. Másrészt az összes beépíthető nm sem haladhatja meg a 400 nm-t. Az épületek elhelyezését, úgy kellett megtervezni, hogy az Önkormányzat előírása szerint 75% zöld terület megmaradjon, megfelelő előkert, hátsókert távolságok betartásával. 

Építési telek értékbecslése

Visszatérve a telek kereséshez a fenti telkekből, már csak néhány előnytelen maradt meg. A nagy kereslet miatt a telek árak emelkedni kezdtek, de az itt épült lakásokat elég gyorsan értékesíteni lehetett. A terület közvetlen környezetében a kapcsolódó utcákban is kínáltak eladásra néhány telket. Így esett választásunk egy sarok telekre, melynek tulajdonosa hasonló áron szerette volna eladni, mint a fejlesztett területeket. Számításokat végeztünk az infrastruktúra fejlesztésére, mivel kb. 50 m-re meg kell hosszabbítani a víz és csatornavezetékeket.
A gáz már az utcában volt, de sajnos egy elektromos oszlop a telek területén volt elhelyezve. A telek az utca felől kb. 8°-ban emelkedett a hegy irányába, egy építésnél ezt is figyelembe kell vennünk, mert az építési költségeket befolyásolja. Az adott telekre aktualizáltuk a pénzügyi és gazdasági elemzéseket és eléggé bizakodó adatokat kaptunk. A fenti számítások után a tulajdonossal egyeztettem, aki elfogatta érvelésemet, az általunk ajánlott árat, és a telek megvásárlásra került.

A vétel után az utcában több telek és a mellettünk lévő is eladásra került, így lehetőség lett közös csatorna és vízvezeték meghosszabbítására. Az Elmű az egész utcát fejlesztette, így az oszlop is kikerült a telekről. Az, hogy ezek a beruházások alacsonyabb áron készültek el egy kis tartalék képződött, amely mindig jól jön a nem várt események fedezetére. Ezek után elkezdődött a négylakásos lakóépület tervezése és engedélyeztetése. Megfelelő tervezéssel előnyt lehetett kovácsolni a telek meredekségéből, az épület alá tervezett teremgarázs behajtójának tervezésével. 

A ház megépült

Majd végül a 2008-as pénzügyi válság ellenére megépült a négylakásos lakóépület és a lakások értékesítésre kerültek. A területen a válság lelasította a fejlesztéseket. Jó néhány beruházó cég nem tudott megbírkózni az emelkedő kamat terhekkel. A lakások értékesítése szinte leállt, a bevétel elmaradása miatt ezek a cégek felszámolásra kerültek.
Az építkezésről és az értékesítésről egy későbbi cikkemben fogok írni.

Tehát egy építési telek, melyet beruházási célból vásárolunk, megfelelő körültekintést igényel, hiszen jöhetnek nem számítható, előre nem látható eseménynek, mint egy válság ami hatással van az ingatlan piacra is.
Köszönöm; hogy végig olvastad a cikkemet, remélem fontos információkat tudtam megosztani, ami alá támasztja, hogy miért fontos az értékbecslés készítése a beruházási építési telek vételénél is.

Következő cikkemben, egy raktárhelyiség értékbecsléséről írok.
Sikeres beruházást kívánok!

<< Vissza a cikkekhez

<< Vissza a főoldalra