Egy botrányos gép értékbecslés megrendelése

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Botrányos gép értékbecslés: Kint vagyok a Construmán, és csörög a telefonom. Egy felszámoló cég titkárnője hív, és érdeklődik, hogy nyomdagép értékbecslésével foglalkozunk-e? Természetesen igent mondtam, hiszen azon kevesek között vagyunk a piacon, akik ezt el tudják végezni. Jártasak vagyunk ezen a területen, jó néhány berendezés, gép, irodagép értékbecslésén vagyunk túl, így gondoltam, nyugodtan elvállalhatjuk. Örömmel vágtam bele az értékbecslésbe, de sajnos nem úgy végződött, ahogy én gondoltam.

Másnap a cég Elnök Vezérigazgatója hívott, kérte, hogy személyesen szeretne velem találkozni, mivel igen sürgős lenne a munka. Ha már ilyen sürgős, még aznap délután egyik alvállalkozó kollégámmal együtt elmentünk a megbeszélésre. Egy fiatalember várt bennünket, közölte, hogy a Vezérigazgató Úr sajnos nem tud részt venni a tárgyaláson, de azonnal megnyugtatott, teljes körű felhatalmazása van az üggyel kapcsolatban. Mivel ugyanazon a névvel mutatkozott be, mint a telefonáló gondolom, hogy a vezér fia lehetett.

A szokásos protokoll után előadta, hogy egy nagy múltú nyomda jogutód cége felszámolás alá került, és az ő cégüket nevezték ki a csődeljárás lefolytatására. A cég tulajdonában lévő nyomdagépekről lenne szó, amelyek nagy értéket képviselnek, és az értékesítésük valószínű nehéz lesz. Kérte, hogy az értékbecslés folyamán munkaközi példányt küldjünk, ami részünkről megoldható. Igaz kétféle értékbecslést kell elvégezni, egyrészt egy üzemelő technológiait, ha helyben maradnak a gépek, másrészt egy árat, ha csak gépként kerülnek értékesítésre. Megbeszéltük, hogy árajánlatot adunk megfelelő fizetési feltételekkel, és amennyiben az elfogadható, akkor elvégezzük a nyomdagépek értékbecslését.

Tájékozódtunk

Ennek megfelelően előzetesen tájékozódtunk, mivel a gépek értékbecslése nagyon körültekintő munkát igényel. Majd összehasonlító adatokat gyűjtöttünk a német piacról, a gépek német gyártmányúak, és megfelelő mennyiségű információt csak onnan tudunk beszerezni. Fontos volt, hogy ne csak értékesítési árakat hasonlítsunk, hanem technológiai átalakítási, áttelepítési árakat is nézzünk, mert egy ilyen művelet, akár több tízmillióba is kerülhet.

Ezek után kollégámmal egyeztettem, majd a munka nehézségének és sürgősségének megfelelő árajánlatot adtam meg, és 15 napos fizetési határidőt határoztam meg a dokumentáció átadása után. Vártam a visszajelzést, de csak nem jött. Nem értettem, ha már ilyen bődületesen sürgős a munka, miért nincs visszajelzés. Harmadik nap a kollégám hív, hogy őt is hívták telefonon, mert megtalálták a saját weboldalán, de mivel ő elkötelezte magát irodámmal, nem vállalhatta az értékbecslést. Úgy látszik valami nincs rendben az árajánlatunkkal, mert már más értékbecslő irodáktól is kérnek árajánlatokat. Milyen igazam lett! Még aznap e-mailen megérkezett egy eléggé érdekes szerződéstervezet. Az árral nem is volt gondom, de a fizetési feltételek azok elképesztőek voltak. Ugyanis a felszámoló cég azt szerette volna, ha csak az értékelt gépek értékesítése után fizetné ki munkánkat.

Nincs olyan értékbecslő, aki ilyen feltételeket elfogad, vagy mégis? 
Levelemben leírtam a megrendelőnek, hogy az értékbecslés és az értékesítés nem függ össze. Az, hogy ők értékesítéstől és annak körülményeitől (magyarországi gyenge nyomdagép piac) teszik függővé az értékbecslési díj kifizetését, számomra elfogathatatlan. Mivel tisztában vannak az értékesítési nehézségekkel, ezzel azt sugallják, hogy olyan értéket kellene megállapítani, hogy gyorsan értékesíthető legyen az értékbecslés tárgya. Ez gyalázatos, ez felháborító az érték megállapítását ily módon befolyásolni, és a felszámolás alatti céget még nehezebb helyzetbe hozni. 

Irodám ügyvédének tanácsára

Irodám ügyvédének tanácsára kértem a felszámoló cég vezetőjét, hogy saját cégével vállaljon garanciát külön szerződésben, az értékbecslési díj 30 napos kifizetésére. Másik lehetséges változat szerint kértem a kézpénzes kifizetést. Ugyanis menet közben ügyvédem lekérte a felszámolandó és a felszámoló cég cégkivonatát, melyben a felszámolandó cégnél vagy hetvenen sorakoztak pénzükért, míg a felszámoló cég tőkeszegénynek tűnt mivel nem rég alakultak. Sajnos a felszámoló kérésemtől elhatárolódott és nem volt hajlandó a feltételeken változtatni, hivatkozott a Csődtörvényre, amely lehetőséget biztosít az értékesítés költségeinek a zálogjogosultakat megelőző kifizetésére. Ezt meg én nem tudtam elfogadni, így sajnos nem volt mit tennem, visszavontam árajánlatomat.

Ezért lett belőle egy botrányos gép értékbecslés.

Hogy miért nem fogadtam el? Nem akarok ingyen dolgozni senkinek! Nem értem, a felszámoló cég miért nem vállal garanciát a kifizetésre, vagy miért nem előlegezi meg az értékesítéssel járó költségeket? Neki semmi anyagi befektetést nem kell vállalnia, a leendő üzleti haszna reményében? Hogyan gondolja, hogy ezt az értékbecslő cégre akarja áthárítani, és ezzel tisztességtelenül befolyásolni az ármegállapítást? Előre kéri már a munkapéldányt, ami a mi esetünkben már szinte azonos a véglegessel, lehet utána már nincs is szüksége a véglegesre, hogy ne kelljen kifizetnie? Ha az értékesítés a fent leírtak szerint egy vagy két évig is eltart, akkor addig várjunk az értékbecslési díjra? Ez botrányos, ordítani tudnék és inkább nem vállalom.

Egy kolléga, aki régebben velem dolgozott keresett telefonon, hogy lenne egy nagy üzlet, vállaljuk-e nyomdagépek értékbecslését. Úgy látszik kicsi ez a szakma, és a kör bezárult, mint írtam kevés az olyan értékbecslő, aki meg tudja oldani ezt a feladatot.
Előbb-utóbb valaki elvállalja ezt a „sürgős értékbecslést”, de remélem, hogy csak tisztességes piaci feltételekkel.

Botrányos gép értékbecslés: ezt a cikket értékbecslő kollégák nektek írtam, veletek osztom meg, hogy együtt tanuljunk belőle!

<< Vissza a cikkekhez

<< Vissza a főoldalra