Banki elvárások, ha lakáshitelt vennénk fel

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Banki elvárások, ha lakáshitelt vennénk fel

Banki elvárások: Előző cikkeimben már többször írtam a hitelről, annak – véleményem szerinti – előnyeiről, és hátrányairól. Az én véleményem pusztán egy nézőpont a sok ezerből, mégis remélhetőleg segítséget nyújtanak azok számára, akik hitelben gondolkodnak.

A mostani cikk arról szól, ami tény. A tény, ami azt mutatja be, hogy alapvetően és általánosságban milyen feltételeknek kell megfelelniük azoknak, akik kölcsönt szeretnének felvenni, azon belül is konkrétan a lakáshitelről lesz szó.

Eltérő feltételek – és sablon elvárások

Természetesen eltérő, hogy mely bank, mely minimális feltételről ad tájékoztatást és mely benyújtott dokumentumokat kéri alapvetően a kölcsön kedvező elbírálásához.

Az alapvető feltételek azonban meghatározhatóak, melyekre egészen biztosan szükségük lesz azoknak, akik lakáshitelt szeretnének felvenni.

 Melyek ezek?

 • személyes adataik, az azok bizonyításához szükséges okiratok
 • büntetlen előélet
 • bejelentett munkahely (a munkahelyen töltött minimális időtartam elvárása bankoknál változó lehet) – általában feltétel, hogy az igénylő ne legyen már próbaidő alatt
 • vállalkozó esetén mindig az előző év jövedelméből indulnak ki, fontos, hogy hitelfelvételkor még mindig az adott vállalkozásában dolgozzon a hitelfelvevő, illetve ennek a vállalkozásnak nem lehet adótartozása, se fizetési könnyítése
 • a kölcsönt igénylő életkora – különféle hiteleknél az életkor a futamidőt befolyásolja
 • érvényes, bejelentett állandó lakcím (lakcímkártya)
 • bejelentett (hivatalos) jövedelem, mely a kölcsönt igénylő bankszámlájára érkezik

Utóbbinál fontos megjegyezni, hogy a bankok egyértelműen közlik, hogy a kölcsön felvételéhez mekkora összegű jövedelemre van minimálisan szükség.

A jövedelem meghatározásához egyes bankoknál minden hivatalosan beérkező jövedelemmel számolhatunk, tehát pl. munkahelyi cafeteria, esetleg nyugdíj, családi pótlék, állandó pótlék (pl. túl óra, műszakpótlék…), TGYÁS, GYED, GYES

 • más hitelek megléténél (mert az nem kizáró ok) ne legyen semmilyen elmaradás
 • ne legyenek az előző bankszámlakivonatok mínuszosak
 • cég esetében semmilyen adótartozás nem megengedett
 • A bankszámlánkat ellenőrzik, be kell nyújtani (általában három havi) bankszámlakivonatot. Előfordul, hogy az igénylést azért utasítják el azonnal, mert a kivonaton szerencsejátékra utalt összeg(totó-lottó (10 eft ok, BET365, Casino, CandyCrash stb.)

Mi az elfogadott fedezet?

A jövedelemigazolás mellett a lakáshitel igénylés fontos kritériuma, hogy annyi kölcsönt csak pótfedezet esetén kapunk amennyi a vásárolni kívánt ingatlan értéke. Máshogy nem. A bankok hitelbiztosítéki értékig hiteleznek, ami jelen pillanatban a legtöbb banknál a vásárolni kívánt ingatlan piaci értékének maximum a nyolcvan százaléka. Ebből következik, hogy minimum húsz százalék önerővel kell rendelkezni a hitel felvételéhez abban az esetben, ha a fedezet maga az ingatlan lesz. Ezenkívül fontos, hogy az ingatlanak lakható állapotúnak (komfortosnak) és jogilag rendezettnek kell lennie.

Banki elvárások: Nagyon nagy vonalakban írtam az alapvető feltételekről és a teljesség igénye nélkül. Azt is le kell szögezni, hogy a „hagyományos” lakáshitelekről írtam. Természetesen más dokumentumokra és feltételekre van szükség abban az esetben, ha mondjuk CSOK, falusi CSOK igénylésén gondolkodunk.

Utóbbiakról is írtam korábbi cikkeimben.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő 

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!