Az ingatlanárak befolyásoló tényezői napjainkban

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Az ingatlanárak befolyásoló tényezői napjainkban

Az ingatlanárak: Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Már bizonyára nagyon sokan tudják, hogy a közeljövőre nézve elég ijesztő eszmefuttatások láttak napvilágot az ingatlanpiacra vonatkozóan is. Azért írom, hogy IS, mert a mostani gazdasági helyzet nem csak az ingatlanokat érinti nyilvánvalóan, hanem az egész világot magában foglaló általános válságokat. Gondoljunk csak az energiaárakra, a háborúkra és még hosszan sorolhatnám. A benzin árak emelkedése például köztudottan lavinát indít el minden fogyasztási cikk, vagy épp az élelmiszerárak horribilis növekedésében.

Az elmúlt évek magyarországi ingatlanár emelkedése még az európai átlagot is meghaladta, méghozzá elég nagy mértékben. Vajon miért vannak – úgymond – túlértékelve a hazai ingatlanok a világ más országaihoz képest?

Kapunk erre választ egyáltalán?

Nos, én nem vagyok biztos abban, hogy érdemi válasz születne erre vonatkozóan valaha is, ettől függetlenül mégis igen fontos kérdés lenne. Már csak azért is, mert talán akkor lehetne némiképp változtatni rajta. Hiszen az emberek nagy részének az egész vagyonát kiteszi otthonának ára, tehát a lakásának értéke. Nagyon nem mindegy tehát, mennyi az annyi, akár eladni, akár vásárolni szeretne. Nem mindenhol „divat” a saját lakás, vagy ház, ám Magyarországon igen. Itthon a saját ingatlannal rendelkezők száma mintegy kilencven százalékra tehető. Ez azért meglehetősen nagy szám.

A befektetők mire számíthatnak?

Ahogyan azt mindenki tudja általában az ingatlanbefektetés jellemzője, hogy likvid. Tehát csak idő múlva váltható pénzre.  Az is tény, hogy az ingatlanárak növekedése mindig gyorsabb, mint azok csökkenése. Ezért ezek a dolgok is annak irányába terelik a befektetőt, hogy az ez irányú pénzforrás lehetősége igen is létjogosult. Hiszen aki odafigyel az árakra, annak jelentős anyagi haszna származhat a befektetésből, viszonylag – sokszor nagyon is – rövid idő alatt. Tehát azoknak, akik megtakarított pénzüket ingatlanba fektetik, a mai világban sincsen okuk félelemre.

Ami a világban zajló eseményeket illeti

A jelenleg sajnos még tartó háború menekültjei nem igen befolyásolják az ingatlanpiaci árakat, hiszen oroszlánrészük az ide vándorlóknak nem kíván hosszabb távon maradni, ha lehetséges. Ők inkább a bérleményekre koncentrálódnak, bíznak abban, hogy hamarosan hazatérhetnek.

Folytatom…..

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!