Az alku, nem alku tárgya!

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Az alku, nem alku tárgya!

Az alku kimozdíthatatlanul népszerű!

Kutakodásaim során arra jutottam, hogy most sincsen könnyű dolga annak, aki ingatlanát szeretné értékesíteni. Pontosabban akkor nincsen könnyű dolga, ha nem kalkulál az alku rendíthetetlen jelenlétével, ami az ingatlanpiacot most is jellemzi.

Tudjuk, ha ingatlanoshoz adjuk portékánkat, abban az esetben különféle ajánlatok érkezhetnek – és érkeznek is – a lakásunkra, házunkra. Ezeket természetesen nem kell elfogadni, és az sem kötelező, hogy ellen ajánlatot tegyünk.

Viszont nem árt tisztában lenni azzal, hogy az általunk – vagy az ingatlanos ajánlása alapján – meghirdetett ár bizony koránt sem jelenti a végső összeget.

Ahogy én látom az internetes statisztikákból, a tavalyi évben már csak körülbelül az ötöde volt az eladott ingatlanoknál az az ár a végső, amennyit a tulajdonos kapni szeretett volna eredetileg.  Ez azt jelenti, hogy a vevők bizony az alkura apelláltak. Ez be is jött nekik az adatokat nézve.

Nem szabad tehát figyelmen kívül hagyni az alku létjogosultságát.

Érdekes tények

A korábbi években az ingatlanok iránti kereslet fokozódott, hiszen rengeteg otthonteremtési támogatás állt a vásárlók rendelkezésére és viszonylag könnyű volt ezeket megszerezni. A mostani év viszont egyéb kihívások elé állította – nem túlzással – az egész emberiséget, ez persze rányomja a bélyegét az ingatlanpiacra is. Az érdeklődés csökkenni látszott, majd mostanra az ingatlanpiac már kínálati lett, nem pedig keresleti.

Az árak emelkedése megállt

A várt árcsökkenés viszont a jóslatok ellenére még nem igazán látszik megvalósulni, legalább is kiugróan. Mintha egyfajta korrekció lenne jelen. Az igazán jónak mondható ajánlatok felértékelődnek, még a bővülő kínálat ellenére is – vagy tán épp ezért. A kecsegtető ajánlatokért viszont hatalmas harc megy, és így meg kell vívni értük.

Vannak specifikus tények is

Manapság igen fontos az ingatlanok energetikai korszerűsítése, illetve az, hogy a fenntartási költségeket minél alacsonyabb szinten tudják tartani. Azok a tulajdonosok, akiknek ingatlana korszerűtlen, muszáj belekalkulálni az árba azt a tényt, hogy a leendő vásárlónak komoly költséggel kell majd számolnia az átalakítások során.

A lényege ennek az, hogy a legkelendőbb lakások a korszerű, energiatakarékos és/vagy a „rezsivédett” kategóriájúak. Ezért, ha az eladó nem ilyennel rendelkezik, mindenképp át kell gondolnia az árat és számolni az alku biztos felmerülésével. (Persze csak, ha nem ér rá évekig várni az eladással.)

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!