Árzuhanás, a jövő év lehet az ingatlanos katarzis?

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Árzuhanás, a jövő év lehet az ingatlanos katarzis?

Árzuhanás:
Közelednek az ünnepek, készülődünk, dolgozunk és persze tervezgetünk. A közeli jövőt fontolgatjuk vannak, akik külföldi utazást terveznek és vannak, akik pusztán már annak is örülnek, ha túlélik a telet ilyen rezsiárak mellett.

Nincsenek könnyű helyzetben azok, akik arra „kényszerülnek”, hogy valamilyen ingatlanos tranzakciót kénytelenek lefolytatni az idei, vagy a jövő év eleji időszakban. Ahogy szinte a mostani életünk egész területén, hatalmas kihívásokkal nézünk szembe az ingatlanpiacon is. Számos platform napi szinten foglalkozik a témával, a médiában is több elismert szakember tűnik fel vendégként a tájékoztató műsorokban. A cél nyilván az, hogy minél szélesebb spektrumban tudjunk információhoz jutni, ha érintve vagyunk – bármilyen szinten – ingatlanos témákban.

Sosem látott túlárazás

Egyes szakértők szerint sosem látott túlértékelést tapasztalhatunk a magyarországi ingatlanok áraiban. Ez az érdekes és bizarr tény azonban már láthatóan „rezgeti a lécet” legalább is a vevői oldalon. Miben nyilvánul ez meg?

Nos a kereslet és a kínálat egyensúlytalansága rég nem mutatott ilyen nyilvánvaló tényeket, mint napjainkban. Ennél fogva látható, hogy a mostanság meghirdetett ingatlanok hónapokkal több idő alatt kelnek el, mint ahogy az korábban megszokott volt. Persze ebből következik, hogy – és ezt szakértői vélemények is egyértelműen jelzik – hatalmas árcsökkenésre lehet számítani a következő időszakban.

Árzuhanás közeleg

Az árcsökkenések elkerülhetetlenül bekövetkeznek, ennek persze nem csak a nyilvánvaló túlárazás az oka, hanem a jelenlegi gazdasági helyzet is „halálosztóként” működik a tulajdonosok számára. A nagy lakások, a régebben épült és nem túl korszerű családi házak „szerencsétlenebb” kategóriába sorolhatóak az energiaárak drasztikus emelkedéséből adódóan. A leggyorsabban eladható ingatlanok ebben a pillanatban a kisebb panellakások. Ennek ténye – ellentétes meglátásból – nyilván szintén a fentiekből adódik.

Egyértelmű tény, hogy nem működhet jól az ingatlanos piac sem, ha a gazdaság eredménynélküli és falrengetően sikertelen. Az infláció, az egyre szigorúbb kamati környezet nyilván a GDP lassulását eredményezi, képletesen szólva, szinte napról napra.

Az pedig, hogy a hitelezés jövője milyen irányban halad, sajnos nagymértékben befolyásolja majd az ingatlanpiac alakulását is. Következő írásom ebben a témában ad némi előrejelzést.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!