Aranyárban építkezünk? Van még feljebb?

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Aranyárban építkezünk? Van még feljebb?

Aranyárban építkezünk. A különféle családtámogatási hitelek, a kedvező kölcsönök, az állami támogatások kétség kívül megkönnyítik a házat építők helyzetét. Ami azonban azt illeti, ki tudja, hogy a tavaly még nagy segítségnek tűnő pénzösszeg, vajon mire lesz elegendő idén, ha valaki házat szeretne építeni.

Az építőanyagok horror árban

Az építőipari alapanyagok egészen elképesztő áremelkedésére gyakorlatilag körülbelül az ezredforduló óta nem volt példa . Sok helyen hallom ezt, magam sem emlékszem hasonló helyzetre, ugyanakkor egy szakértő ismerősömmel folytatott beszélgetésem során ő is elmondta, hogy az ÉVOSZ elnöke szintén hasonló meglátásban beszélt korábban erről.

Aranyárban építkezünk, de miért?

A vezető szerint, gyakorlatilag a külföldi gyártókkal a magyar építő-alapanyag ipar nem tudja felvenni a versenyt. Ennek oka lehetségesen az is, hogy a hazai építőanyagot gyártó cégek kb. harminc évvel ezelőtt nagy számban külföldi tulajdonba kerültek, az emlékezetes privatizálás időszakában. Szerinte – és nyilván releváns a meglátása – javulást az hozhatna elsősorban, hogy a külföldi befektetők mellett a hazai tulajdonú cégeket is állami támogatásokban részesítenék. Én is – és mellettem több ingatlanos szakmabéli ismerősöm is – hasonlóképp gondolja. A tarthatatlan helyzet talán elkezdene feloszlani, rendeződni, és talán valódi szerephez jutnának a hazai cégek is.

Nos, igen. Valamilyen megoldás kellene, de nagyon

Olyan mértékű áremelkedés tapasztalható – és ki tudja meddig mehet ez még feljebb -, hogy már-már képtelenség lesz belefogni – még a támogatások mellett sem – egy családi ház felépítésébe. Egyszerűen nem tudják kifizetni már az alapanyagokat sem, akik építkeznének. No és persze a munkadíjakról  még nem is esett szó. Egyes építőipari alapanyagok ára valóban többszörösére nőtt, mint például a faipari termékek, vagy a vasipari áru. Persze ez azt is jelenti, hogy bizonyos építőanyagok beszerzése lehetetlenné válik majd (ha még most nem is) a lakosság számára, hiszen magas áruk miatt a magyar kereskedőknél nem lesz kapható.

Megáll már az emelkedés? Stagnálhatnak legalább az árak?

Nagyon nehéz megjósolni és ha igen, akkor sem épp lelkeket melengető jóslatokat kapnánk. Gyakorlatilag a jelek szerint sajnos, még tovább emelkedhetnek az árak, és jó ideig magasak is maradhatnak, több forrásból történő tájékozódásom alapján. Akkor viszont megint falakba ütközhetnek, akik most szerettek volna belevágni – vagy tán már meg is tették – a házépítésbe, belekalkulálva anno az állami támogatásokat, hiszen nem ilyen árakkal terveztek. Nem beszélve arról, hogy itt még csak az építőanyagokról van szó, ami persze az alapja mindennek.

Persze, nem csak azok a fiatalok kerültek szorult helyzetbe, akik új házat építenének, hanem azok is, akik bővíteni szerették volna meglévő házukat. A támogatást megkapják ugyan, csak most ötöde, vagy akár tízede pénzük lenne a bővítésre, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Rengetegen fel is adták. Egyenlőre biztosan.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő 

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!