Albérletárak az egyetemi városokban

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Okosodj okosan

 – albérletárak az egyetemi városokban

Albérletárak. Hatalmas a választék az ingatlanpiacon – már ami az albérleteket illeti. Beindult az idei szezon is, de már a tavasz beköszöntével folyamatos bővülés volt tapasztalható, várVa a nyár végére.

A mostani időszakban már több, mint tízezer a kiadó lakás csak a fővárosban.

Az is természetes, hogy a nyári időszak közepén már olyan mértékű a drágulás, hogy tényleg itt van az ideje annak, hogy lefixálják albérletüket azok a fiatalok, akik így próbálják megoldani lakhatásukat tanulásuk alatt. Az áremelkedés természetesen nem áll meg a nyár közepén, az elkövetkezendő hetekben egyre intenzívebb lehet. Mindaddig, amíg a kereslet felfutóban van. Márpedig ez helytálló megállapítás, annak okán is, hogy az érdeklődők száma már bőven félmillió felett van.Vannak olyan bérlők is, akik a mostani – meglehetősen drága  – albérletüket lecserélik, ha egy ugyanilyen, vagy hasonló paraméterű lakást találnak olcsóbban, amennyiben elég éberek.

Megállapíthatjuk tehát, hogy igen nagy pörgésre lehet számítani az albérletpiacon idén,  ahogy végül is ezt megszokhattuk az elmúlt időszakokban is.

Milyen árakra számíthatnak a „nebulók”?

Ami a fővárosi ingatlanokat illeti, a bérleti díjak a múlt hónapban – egy átlagosnak mondott albérlet esetében – körülbelül 200 – és 250 ezer forint között mozogtak. Hasonló – bár kissé alacsonyabb – áron bérelhetnek lakást azok a fiatalok, akik a nagyobb egyetemi városokban kénytelenek ezt megtenni. A nyugati régióban kaphatnak már 150-170 ezer forintos havi áron lakást, például Győrben, de mondjuk Szegeden még ennél egy kicsit olcsóbban is. Debrecen is ebbe az árkategóriába tartozik, viszont mondjuk Miskolcon már százezerért is kaphatunk átlagos albérletet.

Amit összegzésként ebben a témában elmondanék az, hogy az ingatlanpiac „bérlői” része most a legpörgősebb, a lakások eladása viszont megálló helyzetben van. Az eladó ingatlanok ára ebben az időszakban lassulni látszik, hiszen a fókusz most a bérleményeken van elsősorban.

Magasabb albérletárak

Albérletek terén jóval bátrabban matekoznak a tulajdonosok, ellentétben a tavalyi év végén megfigyelhető bátortalansággal, mely a rezsik bizonytalan emelése miatt is látható volt. Mivel ez „megoldódni látszik” és nem lett drasztikus változás, így talán nem vált a lakhatás megfizethetetlenné a bérlők számára sem.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!