Agglomeráció hatalmas áremelkedése

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Agglomeráció hatalmas áremelkedése

Agglomeráció: a tavalyi év számos változást hozott az ingatlanpiac területén, ahogy arról olvasóimnak rendszeresen, hétről-hétre igyekeztem is beszámolni. Az agglomeráció érdekességeiről is számos írás született már.

Mi a helyzet most az agglomeráció területén?

Ami azt illeti, – ahogy maga a vásárlási aktivitás egészében – a külterületi részeken is csökkent az érdeklődés az ingatlanok iránt az elmúlt időszakban. Több, mint 15 százalékkal kevesebb adásvételi szerződés köttetett tavaly, mint a korábbi években.

Az idei évben azonban megfordult a kocka!

Az agglomerációban érintett ingatlanok iránt fokozott érdeklődés tapasztalható, így – nem meglepő – hogy az árakban is számottevő változás történt. Természetesen nem lefelé kúsztak, ahogy azt nyilván mindenki sejtheti.

Kutakodásaim során bátran megállapíthatom, hogy az átlagos négyzetméter árak már majdnem elérik a hatszázötvenezer (!) forintot, ami – mintegy – nyolc százalékos emelkedésre ad tanúbizonyságot a korábbi árakhoz képest. Így aztán aki otthont akar teremteni az agglomerációban, annak legalább tíz millió forintos „plusz” költséggel kell számolnia. (forrás: Duna House) Az átlagos ára egy használt, kb. hetven négyzetméteres ingatlannak tehát ezen a területen – idén – körülbelül hetven millió forintra rúg.

Mindezek melletti valós tény:

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az elmúlt évek – járványokkal súlytott – időszakaihoz képest tavaly az agglomerációba való kiköltözési hullám – ha sokat nem is –  valamelyest láthatóan enyhült. Viszont az árak sajnos – a mostani ismétlődő növekvő érdeklődésnek köszönhetően újra növekednek.

Ahol a legjobban ki kell nyitni a pénztárcánkat

Ahogy a korábbi években, most is a nyugati agglomerációs régiókban a leghúzósabbak az árak. Itt – a fentebb említett összegeknél – magasabbra rúgnak, több, mint nyolcszázhúszezer forintba kerül egyetlen négyzetméter. Ezek az árak a tavalyinál majdnem húsz százalékkal magasabbak, ami nem kevés.

Stagnálnak viszont az északkeleti agglomeráció árai

A sereghajtók – árak tekintetében – az agglomeráció keleti részein lévő ingatlanok, ahol hatszázötvenezer és attól kevéssel eltérő négyzetméterárakkal kell számolniuk az oda orientálódóknak.

Láthatjuk tehát, hogy igen népszerűek a külterületek, főként a fővárosi agglomerációk, az ingázást bevállalók, a zajos nagyvárost kevésbé kedvelők, vagy épp a kényszerhelyzetben lévő vásárlók körében. Az pedig, hogy emiatt az árak felfelé kúsznak, borítékolható volt.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!