A fordulat várat magára az ingatlanpiacon?

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

A fordulat várat magára az ingatlanpiacon?

Ingatlanok árai alakulása mondhatni, hogy állandóan változásban van, most a lassulást vélhetjük leginkább felfedezni a lakáseladások tekintetében. Magyarul egy picit mintha stagnálna a helyzet.

Mi a helyzet a kiadó ingatlanok árai piacán?

A lakáskiadás – mint befektetés – egészen jó megoldás lehet (és az is!) azok számára, akik pénzügyi helyzete engedi az ingatlanvásárlást nem saját célra. Ebből ugyanis igen szép kis summára lehet szert tenni, ráadásul havi rendszerességgel. Lakást kiadni nem nehéz, mondhatjuk, hogy erre  mindig van lehetőségünk, bárhol is vásároltuk meg az ingatlant. Természetesen vannak frekventált helyek, népszerű ingatlanok, de általánosságban mégis azt mondhatjuk, hogy a lakáskiadás hosszú távon mindenképp jó pénzszerzési lehetőség.

Nem könnyű vásárolni – ez tény – mert változnak az ingatlanok árai

Lakáshitelek vannak. Kamatok is vannak.

Amíg persze ezek a kamatok ennyire magasak, addig komoly fordulat nem várható a bérlemények tekintetében sem,  (derül ki a pénzcentrum felméréséből is ) hiszen tudjuk, hogy minden mindennel összefügg.

Valós tény viszont az is, hogy az ingatlanok árai mérséklődni látszanak, ezért aztán nagyobb kedvet éreznek a befektetők a vásárlásra. Ennél fogva a kiadó ingatlanok száma is bővül, ami persze a bérleti díjakat nyilvánvalóan lejjebb nyomhatja.

Mi lehet ennek a hosszabb távú következménye?

Az albérlet iránti kereslet nem valószínű, hogy csappanni fog, mivel a legtöbb fiatal – hiába a sok kedvezmény, hiszen rengetegen nem jogosultak rá – kiszorul az ingatlanvásárlás lehetőségéből. Ezért a lakhatást megoldandó, albérletbe kényszerülnek. Nem beszélve a főiskolás, egyetemista fiatalokról, akik nem feltétlenül akarnak hosszabb távon elköltözni, ám az iskolai évek alatt kénytelenek az adott felsőoktatási intézmény régiójában – albérletben lakni.

Az albérletek árait pedig kivétel nélkül mindig a kereslet határozza meg, tehát ha nagy drágulás épp nem is várható, de a stagnálás biztosan borítékolható az árakban. A bérlemény árak csökkenése egészen biztosan várat még magára, ha egyáltalán bármikor is bekövetkezik. Amennyiben esetleg a kamatkörnyezet javulásnak indulna, akkor talán majd a piac is megmozdulhat. Mégpedig azért, mert akkor várhatóan jóval többen vállalkoznak arra, hogy saját lakást vásároljanak, így ez magával hozza a bérletek iránti érdeklődés csökkenését.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!